‘€13 miljard van Rijk nodig voor woningbouwplannen’

145
woningbouwplannen

Regionale overheden hebben de komende jaren €13,7 miljard nodig voor hun woningbouwplannen. Zonder een bijdrage van het Rijk kunnen gemeenten en provincies afspraken over de bouw van honderdduizenden huizen niet nakomen.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de financiering van woningbouwplannen in opdracht van demissionair woonminister Ollongren (Binnenlandse Zaken). Als het Rijk de komende jaren niets doet, zal de bouw van 345.000 van de geplande 900.000 woningen in 2030 nooit van de grond komen. Veel projecten zijn dan onrendabel en dat gaat vooral ten koste van de bouw van betaalbare woningen, schrijven de onderzoekers.

Minister laat besluit aan volgend kabinet

Als het Rijk niet blijft investeren, ontstaan er vooral binnen de stadsgrenzen problemen. Slechts een op de tien woningbouwprojecten kan doorgaan zonder overheidshulp, stellen de onderzoekers. “Het merendeel van de projecten kan gewoon niet uit als je alleen al naar de locatie kijkt”, zegt Koen Mulder van adviesbureau Rebel dat het onderzoek uitvoerde, tegen het FD.

“Uit de onderzoeken komt naar voren dat zonder financiële steun vanuit het Rijk er onvoldoende wordt gebouwd, in een lager tempo en met minder betaalbare woningen”, stelt minister Ollongren in een Kamerbrief over het onderzoek. Zij vindt dat er “flinke investeringen nodig zijn”, maar laat in het aan een volgend kabinet hoeveel en wie geld moet uitgeven.

Bouwen in het weiland

Het Rijk subsidieerde het afgelopen jaar al tientallen woningbouwprojecten via de zogeheten Woningbouwimpuls. Dat was een regeling van €1 miljard waar gemeenten aanspraak op konden maken als zij bepaalde bouwprojecten niet rond kregen. Maar de bodem van die pot geld komt in zicht. Bij die regeling financierde het Rijk maximaal 50% van een tekort. Gemeenten en provincies moesten van het gat vullen.

Deze week presenteerde het ministerie ook een ‘Woningbouwkaart’ met mogelijke bouwlocaties. Volgens de kaart is er in de komende acht jaar ruimte voor in totaal 961.300 woningen in alle provincies. De meeste woningen daarvan moeten verrijzen in de provincie Zuid-Holland. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) kan het tekort aan bouwlocaties makkelijk worden opgelost door grote bouwlocaties in een aantal weilanden aan te wijzen.

Het rapport ‘Verkenning onrendabele toppen’ is te downloaden op de website van het ministerie van BZK.