De Jonge
Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Foto: Martijn Beekman/Rijksoverheid

Sinds 1 januari gelden nieuwe subsidieregels voor woningverduurzaming. Maar wat verandert er nog meer dit jaar, naast dat Hugo de Jonge de nieuwe minister voor Volkshuisvesting wordt? Een overzicht.

  • Meer subsidie voor isolatie en warmtepomp

Per 1 januari gelden nieuwe subsidieregels voor woningverduurzaming. Neemt iemand twee verduurzamingsmaatregelen, dan is de subsidie niet 20% van de kosten, maar 30%. De verhoging van de subsidieregeling geldt in ieder geval tot en met 2024.

De subsidie is onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en kan worden aangevraagd bij minimaal twee isolatiemaatregelen, of bij combinatie van één isolatiemaatregel met een (hybride) warmtepomp.

Lees ook: 42% van de Nederlanders benut subsidies verduurzamen woning niet

  • Hugo de Jonge minister van Volkshuisvesting

Coronaminster Hugo de Jonge wordt minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. CDA-leider Wopke Hoekstra: “Ik ben Hugo zeer erkentelijk voor de manier waarop hij de afgelopen jaren leiding gaf aan de aanpak van de coronacrisis. Hugo gaat zich de komende jaren inzetten voor een andere grote taak: de bouw van betaalbare woningen.”

Nieuwe wetten en regelgeving per 1 januari 2022

  • NHG-grens omhoog naar € 355.000

De kostengrens van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is €355.000. NHG is hiertoe overgegaan omdat de huizenprijzen blijven stijgen. Daardoor kopen steeds meer mensen een woning zonder vangnet. Met de verhoging van €325.000 naar €355.000 is deze meer in lijn met de beweging op de markt, aldus NHG.

  • De jubelton wordt geschrapt, maar wanneer?

De jubelton was op Prinsjesdag nog niet gesneuveld. In de Beslisnota is wel een opmerking gemaakt dat 1 januari 2023 de eerst mogelijke afschaffingsdatum zou kunnen zijn.

  • WOZ-waarde vanaf januari op basis van woonoppervlakte

250 gemeenten gaan de WOZ-waarde van woningen vanaf deze maand nauwkeuriger berekenen. Bij de nieuwe berekening gaat het niet meer om de bruto-inhoud, maar om de woonoppervlakte.

  • Hypotheekrente in 2022 naar verwachting omhoog

De hypotheekrente stijgt dit jaar licht, zo’n 0,2 à 0,4%. Dat voorspelde Van Bruggen Adviesgroep op 21 december.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

  • Zelfbewoningsplicht in steeds meer gemeentes

Sinds 1 januari kunnen gemeenten gebruik maken van opkoopbescherming. Bepaalde gebieden in steden kunnen ze hiermee beschermen tegen opkoop van huizen voor verhuur. Naast grote steden hebben tientallen gemeenten een zelfbewoningsplicht om het opkopen van woningen door beleggers te voorkomen.

  • Beperkte huurverhoging vrij sector

In de vrije huursector gaan de huren dit jaar maximaal met 3,3% omhoog. Dat is het gevolg van afspraken die zijn gemaakt over maximale huurverhoging in de vrije sector.