hypotheek oversluiten

Maar liefst 23% van de Nederlanders met een hypotheek heeft nog nooit gekeken of het gunstig is om deze over te sluiten. Dit terwijl maar liefst 59% van de ondervraagden zijn hypotheek vóór 2016 afsloot, toen de gemiddelde rentes veel hoger lagen.

Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer, uitgevoerd door Q&A. Oversluiten naar een hypotheek – met de historisch lage rentes van dit moment – kan huiseigenaren tot duizenden euro’s besparen. Ook blijkt twee derde van de Nederlanders met een hypotheek niet op de hoogte van het begrip risico-opslag. Terwijl een aanvraag voor het verlagen van die opslag mensen met een aflossingsvrije, annuïtaire of lineaire hypotheek vaak ook nog eens veel geld kan opleveren.

Nooit verlaging van risico-opslag aangevraagd

Bij het afsluiten van een hypotheek beoordeelt de bank het risico dat de klant zijn hypotheekschuld niet volledig kan terugbetalen, en het huis gedwongen moet worden verkocht. Voor dat risico betaalt de klant extra rente bovenop de hypotheekrente. Naarmate de klant meer aflost, verlagen veel hypotheekverstrekkers die opslag. Dit gebeurt ook als de waarde van het huis stijgt. Want hierdoor wordt het risico van de geldverstrekker kleiner. Het laten verlagen van de risico-opslag is meestal alleen verstandig bij annuïtaire, lineaire en aflossingsvrije hypotheken. Over een hypotheek met NHG wordt al de laagste rente gerekend die bij de aanbieder geldt. De dan de rente is niet verder aan te passen.

Historisch lage rente

De hypotheekrente zakte in 2020 naar het laagste punt van deze eeuw. Op dit moment liggen de laagste rentes al onder de 1 procent. Uit het onderzoek van Independer blijkt dat 68 procent van de Nederlanders met een hypotheek momenteel meer dan 2% rente betaalt over zijn lening. En 28 procent van hen betaalt zelfs meer dan 3%.

23% van de ondervraagden zegt nooit te hebben onderzocht of het aantrekkelijk was om de hypotheek over te sluiten. 22% zegt dit wél te hebben onderzocht en koos daarna ook voor oversluiten. “Als je een oude hypotheek hebt is het vooral belangrijk om te kijken hoe lang de rente nog vast staat”, zegt Marga Lankreijer van Independer. “Je betaalt bij het oversluiten namelijk een oversluitvergoeding (of boeterente). Dat is het bedrag dat jouw hypotheekverstrekker aan rente misloopt omdat jij je hypotheek oversluit. Wij horen vaak dat mensen niet oversluiten omdat ze menen dat dit de moeite niet waard is – vanwege die oversluitvergoeding. Ondanks de soms fors hoge oversluitvergoeding is de hypotheek oversluiten toch vaak wél de moeite waard. Die kosten zijn soms namelijk snel terugverdiend.”

De oversluitvergoeding kan vaak worden meegefinancierd. Door de lage rente is het verschil dan binnen een paar jaar terugverdiend. Zowel de oversluitkosten als de boeterente zijn bovendien fiscaal aftrekbaar.