Ook Nijmegen krijgt woondeal

515

Ook voor Nijmegen werkt het Rijk samen met de gemeente aan een woondeal.

Na Amsterdam en Utrecht is in Nijmegen de woningnood het grootst, met een tekort van 5565 woningen. Dat meldt Pointer, het platform voor datajournalistiek van KRO-NCRV, in een achtergrondartikel naar het woningtekort in Nederland, waarbij zij Nijmegen als casus uitlicht. Met de regionale woondeal wil het rijk op korte termijn iets doen aan de woningnood.

“We zijn hem nu samen aan het schrijven, het plan is om hem in februari te ondertekenen. Er moet nog veel worden besproken, maar met deze financiële regeling zou het moeten lukken op korte termijn de woningnood tegen te gaan”, zegt Harriët Tiemens, wethouder wonen van Nijmegen.

Eerder maakte het rijk al bekend dat een aantal andere steden een woondeal krijgen om sneller meer betaalbare woningen te bouwen voor starters en middeninkomens (Groningen, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht). Nu hoort ook Nijmegen daar dus ook bij.

Voor die woondeals reserveert het kabinet 1 miljard euro. Nog een miljard steekt het kabinet in een belastingverlaging voor woningcorporaties en andere grote verhuurders. Zo houden zij meer geld over om te bouwen. Ook gaat de inkomensgrens voor sociale huurwoningen omhoog en krijgen woningcorporaties meer ruimte voor lokaal maatwerk. Zo komen ook mensen met een laag middeninkomen makkelijker in aanmerking voor een sociale huurwoning.

Bron: NVM