Steeds-meer-55-plussers-aan-het-werk-in-Vlaanderen_0000962304

Het aantal hypotheekaanvragen door 55-plussers is fors gestegen. Dit aantal nam in het laatste kwartaal van 2019 met een kwart toe in vergelijking met dezelfde periode in 2018. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

De stijgende trend zet zich in 2020 voort. In februari nam het aantal hypotheekaanvragen in dit segment zelfs toe met 33% in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Het aantal oversluiters ligt nog veel hoger met maar liefst 82%. Volgens commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker heeft hij nog nooit eerder zo’n sterke stijging van het aantal hypotheken gezien in dit specifieke segment. “De hypotheekrente is in de afgelopen weken opnieuw gedaald. Dat heeft een positief effect op de maandlasten bij het kopen van een woning of het oversluiten van de hypotheek. Gezien de afnemende economische groei is het einde van deze daling waarschijnlijk nog niet in zicht”, verklaart Luiten.

Piek hypotheekaanvragen

Ondanks de spanning op de huizenmarkt is er wel sprake van een piek in het aantal hypotheekaanvragen. Volgens Luiten is zo’n hausse niet vreemd aan het begin van een jaar. Al is de stijging wel fors, erkent hij. Ook bij andere leeftijdscategorieën is sprake van een stijging van het aantal hypotheekaanvragen. Bij huizenkopers- en bezitters in de leeftijd van 45 tot 55 jaar steeg het aantal hypotheekaanvragen met bijna een vijfde. Bij de 35 tot 45-jarigen was sprake van een stijging van 16,8 procent. De kleinste toename deed zich voor bij huizenkopers- en bezitters tussen 25 en 35 jaar (+3,5 procent). Deze groep zit in een vroeg stadium van hun hypotheek, waardoor oversluiten duurder is.

Groeiende oversluitmarkt en lage rentestand

De groeiende oversluitmarkt en de lage rentestand zijn volgens De Hypotheker de belangrijkste oorzaken van de sterke stijging van het aantal hypotheekaanvragen. Zo hebben veel huizenbezitters overwaarde door de sterk stijgende huizenprijzen. Deze benutten zij deels om hun maandelijkse woonlasten te verlagen. Daarnaast is het onder deze omstandigheden gunstig de hypotheek te verhogen voor een verbouwing of een aanvulling op het pensioen. Ook een nalatenschap of schenking aan de kinderen en een extra financiële buffer voor later zijn redenen om de hypotheek over te sluiten.

Lees meer over hypotheekvormen voor senioren in Vastgoed 2.