gemeenten investeerders

85% van van de ondervraagde inwoners van de vier grootste steden vindt dat hun gemeente investeerders zoveel mogelijk moet weren van de lokale woningmarkt.

Dat blijkt uit onderzoek door marktonderzoeksbureau PanelWizard, in opdracht van Viisi Hypotheken onder 1.151 inwoners van de vier grootste steden van Nederland.

67% van de ondervraagden antwoordt zelfs ja op de stelling dat hun gemeente bestaande particuliere beleggers en investeerders zoveel mogelijk moet uitkopen. Met 70% zijn inwoners van de stad Utrecht hierin volgens het onderzoek het stelligst.

Tekst loopt door onder afbeelding

Spookstad

Maar liefst 72% van de ondervraagden vreest dat hun woonplaats bij ongewijzigd gemeentelijk beleid zal veranderen in een spookstad. Amsterdammers (75%) maken zich de meeste zorgen om de toekomstige leefbaarheid van hun stad, Rotterdammers en Hagenaars het minst (69%).

Veel door beleggers opgekochte panden staan nu leeg. Amsterdam heeft al aangekondigt hier wat tegen te willen doen. De gemeente wil leegstaande woningen verplicht laten bewonen.

Tekst loopt door onder afbeelding

gemeente investeerders

Wonen in de stad onbetaalbaar

Als de gemeente niet op korte termijn ingrijpt op de lokale woningmarkt, dan vreest maar liefst 92% van alle ondervraagden dat het uiteindelijk onbetaalbaar wordt om in hun stad te (blijven) wonen. Jongeren en 60-plussers zijn hierover het meest ongerust, zo blijkt uit het onderzoek.

De prijzen van huurwoningen in de vrije sector blijven stijgen. Nieuwe huurders betaalden in 2021 gemiddeld ruim 6% meer dan in 2020, blijkt uit de nieuwste huurmarktcijfers van de NVM en VGM NL.

Tekst loopt door onder de afbeelding

gemeente investeerders

Veel gemeenten willen een zelfbewoningsplicht invoeren. Vanaf 1 april 2022 geldt in Amsterdam kopers van woningen met een WOZ-waarde van maximaal € 512.000 verplicht worden om in ieder geval de eerste vier jaar in hun nieuwe huis te wonen. Volgens een recente enquête van de Volkskrant overwegen maar liefst 130 gemeenten nog dit jaar een zelfbewoningsplicht in te voeren. Voor een groot gedeelte van de respondenten gaat dit niet ver genoeg.

Lees in het komende nummer van Vastgoed Actueel Magazine meer over de woningmarktplannen van de gemeente Amsterdam.

Keep-to-let

De zelfbewoningsplicht maakt het voor beleggers en investeerders vrijwel onmogelijk om woningen te kopen met het specifieke doel om ze te verhuren (buy-to-let). Onderbelicht blijft echter het fenomeen keep-to-let, waarbij particulieren een nieuwe woning kopen om de oude te verhuren. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 70% van alle ondervraagden vindt dat de gemeente van hun stad ook deze constructie moet verbieden. Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en hypotheekverstrekkers zien de stijging van keep-to-let overigens niet als een probleem.