verhuizen
Vooral thuiswonende jongeren en alleenstaanden onder de 40 willen graag verhuizen, maar vinden geen woning. - Foto: Canva

Bijna 900.000 mensen willen verhuizen, maar kunnen geen woning vinden. Vooral jongeren die nog bij hun ouders wonen en alleenstaanden onder de 40 lopen hier tegenaan. Dat blijkt uit een analyse van het WoonOnderzoek Nederland (WoON).

Het aantal mensen dat wel wil verhuizen, maar geen huis kan vinden is hiermee verdubbeld ten opzichte van 2015, meldt WoON. Het WoonOnderzoek Nederland is een driejaarlijkse enquête van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Centraal Bureau voor de Statistiek. In het onderzoek is 47.000 mensen gevraagd of ze binnen twee jaar willen verhuizen.

In 2015 gaf 3% van de respondenten aan dat ze geen woning kon vinden, terwijl die wens er wel was. Vorig jaar was dit opgelopen naar ruim 6%. Dat is een toename van bijna 400.000 mensen in 2015 naar 900.000 in 2021.

Thuiswonende kinderen willen verhuizen

Meerderjarige thuiswonende kinderen vormen de grootste groep die een eigen woning wil. Van hen zei vorig jaar 13% een eigen woning te willen, maar niets te kunnen vinden. Het gaat om jongeren die zelfstandig willen gaan wonen of samenwonen.

Lees verder onder de grafiek:

verhuizen

Daarnaast hebben alleenstaanden onder de 40 jaar vaak een verhuiswens. Ze willen binnen twee jaar beslist verhuizen, hebben al wat gevonden over willen verhuizen, maar kunnen dat niet.

Verhuiswens sterkst bij mensen zonder koopwoning

Bij mensen die (nog) geen eigen woning bezitten, is de wens om te verhuizen het sterkst. Daarbij gaat het vooral om alleenstaanden en samenwonende mensen onder de 40, maar ook voor stellen met kinderen en alleenstaande ouders.

Lees verder onder de grafiek:

verhuizen

Mensen ouder dan veertig jaar willen minder vaak verhuizen en bij hen is het verschil tussen degenen met en zonder koopwoning ook wat kleiner.

Verhuizen moeilijkst in Randstad en Utrecht

Vooral in de Randstad en Utrecht is het moeilijk om te verhuizen. In Drenthe, Overijssel en Limburg gaat dat dat makkelijker.

Lees verder onder de grafiek:

verhuizen

Opnieuw afvlakking huizenprijzen

De prijzen voor koopwoningen zijn in de afgelopen jaren sterk gestegen, maar in het afgelopen jaar gaan ze steeds verder omlaag. Het CBS maakte dinsdag bekend dat de prijzen voor koopwoningen opnieuw afvlakken. Dat betekent dat woningen in de maand oktober weliswaar nog steeds 7,8% duurder zijn dan precies een jaar geleden, maar een maand eerder bedroeg die stijging nog 9,4%.