Luxevastgoed

Het aantal miljoenenwoningen is vorig jaar met ruim 40% gestegen. Dat blijkt uit het jaarverslag van taxatiebedrijf Calcasa. Vooral in steden buiten de Randstad is er een sterke stijging van het aantal woningen met een waarde van meer dan €1 miljoen.

Eind vorig jaar waren er bijna 85.000 woningen in Nederland die €1 miljoen of meer waard zijn. Een jaar eerder ging het nog om zo’n 60.000 miljoenenwoningen. Dat is een stijging van 40%. Calcasa, dat de telling van miljoenenwoningen sinds 2007 bijhoudt, zag niet eerder zo’n sterke groei.

Huizenprijsontwikkeling

Dat er steeds meer miljoenenwoningen bijkomen, hangt samen met de huizenprijsontwikkeling in de afgelopen jaren. In februari lag de stijging van huizenprijzen gemiddeld op 10% ten opzichte van een jaar eerder. Eind 2020 waren de huizenprijzen ongeveer 60% hoger dan eind 2013. Een logisch gevolg is dat meer woningen de grens van €1 miljoen zijn gepasseerd, aldus Calcasa. De vierkante meterprijs ligt daarmee ook op een historisch niveau. Bij een miljoenenwoning ligt die op €6.220.

Lees verder onder de grafiek

Jaarontwikkeling miljoenenwoningen

Jaarontwikkeling aantal miljoenenwoningen sinds 2007
Bron: Calcasa

Groei miljoenenwoningen buiten de Randstad

De grootste groei zit in steden buiten de Randstad. In Zwolle nam het aantal miljoenenwoningen met maar liefst 92% toe. De meeste van deze huizen zijn te vinden in de wijk Brinkhoek. In Tilburg en Eindhoven kwamen er meer dan 70% miljoenenwoningen bij. Ook in Zoetermeer (+79%), Dordrecht (65%) en Leiden (63%) was een flinke toename te zien. Amsterdam en Rotterdam was de stijging iets minder sterk, die lag in beide steden rond de 20%.

Amsterdam koploper

Van de grote steden telt Amsterdam veruit de meeste miljoenenwoningen: 14.250. Daarmee is 1 op de 10 huizen in de hoofdstad meer dan €1 miljoen waard. Alleen al op de Keizersgracht staan meer dan 500 van deze woningen, zegt Calcasa. In Den Haag en Utrecht nam het aantal miljoenenwoningen vorig jaar flink toe. De stijging was in Den Haag ruim 50% met vooral meer miljoenenwoningen bij in de buurten Waasdorp (+80%) en Vogelwijk (=108%). In Utrecht was de groei bijna 55%.

Lees verder onder de tabel

Aantal miljoenenwoningen
Top 10 woonplaatsen met het grootste aantal miljoenenwoningen in 2020
Bron: Calcasa

Duurste straten

In de top drie van duurste straten in Nederland staat Wassenaar op de eerste plaats. Daar zijn in de Konijnenlaan de villa’s gemiddeld €2,85 miljoen waard. De Oranje Nassaulaan in Amsterdam staat op plek twee met een gemiddelde woningwaarde van €2,19 miljoen. Op drie is Blaricum te vinden: een woning aan de Torenlaan is gemiddeld €2,0 miljoen waard. De duurste buurt van Nederland is de Diepenbrockbuurt in Amsterdam, met een waarde van gemiddeld €2,84 miljoen voor een woning.

Miljoenenwoningen verkocht

In heel Nederland zijn in het afgelopen jaar in totaal 3.340 woningen verkocht met een prijs van €1 miljoen of meer; een groei van ruim 16% ten opzichte van een jaar eerder. De meeste transacties van deze woningen hadden plaats in de regio Groot-Amsterdam. De regio’s met de grootste stijging van het aantal transacties zijn Twente (57%) en Alkmaar en omgeving (49%).

Lees hier het volledige jaarverslag van Calcasa