miljoenenwoningen

Het aantal miljoenenwoningen is in 2021 met 69% gestegen. Inmiddels is meer dan 3% van de Nederlandse koopwoningvoorraad een miljoenenwoning; eind 2020 was dit nog geen 2%. De Konijnenlaan in Wassenaar was voor het vierde jaar op rij de duurste straat van Nederland.

Vorig jaar rapporteerde Calcasa al een stijging van 40% van het aantal miljoenenwoningen. Dat was destijds nog niet eerder vertoond. Nu blijkt dit slechts een opmaat te zijn geweest voor een nog forsere groei.

Al acht jaar is het aantal woningen met een waarde boven een miljoen aan het stijgen. Eind 2013 waren er nog 14.360 van dergelijke woningen, eind 2021 was dit met een factor van bijna tien toegenomen tot ruim 142.900 woningen. Zeker in de laatste jaren is het aantal miljoenenwoningen exponentieel toegenomen.

Huizenprijsontwikkeling

Belangrijkste oorzaak is uiteraard de huizenprijsontwikkeling. De prijzen zijn in acht jaar tijd met ongeveer 93% gestegen. Dit heeft tot gevolg dat meer woningen qua waarde de grens van 1 miljoen hebben doorbroken.

Aantal miljoenenwoningen
© Calcasa

Top en onderkant markt

De prijzen aan de bovenkant en de onderkant van de markt zijn daardoor steeds verder uit elkaar gaan liggen. In 2013 behoorde een huis van € 700.000 nog tot de duurste 1% van de markt. Een huis van € 54.000 zat op dat moment bij de goedkoopste 1%; een verschil van € 646.000. Nu behoort een huis van € 1.385.000 tot de top 1%, terwijl een waarde van 100.000 in de onderste 1% valt. Het verschil is opgelopen tot € 1.285.000, bijna een verdubbeling van het verschil in 2013.

Grote steden

Amsterdam is de woonplaats met veruit de meeste miljoenenwoningen, op dit moment zijn dat er 18.550. Den Haag volgt op gepaste afstand met 9.300 miljoenenwoningen, gevolgd door Rotterdam (4.050) en Utrecht (3.800).

Met name Utrecht en Den Haag hebben daarin een grote verandering ondergaan. In deze twee steden steeg het aantal miljoenenwoningen met respectievelijk 98% en 77%. Ter vergelijking, in Rotterdam was dit percentage 68% en Amsterdam had “slechts” 48% meer miljoenenwoningen ten opzichte van een jaar eerder.

Buiten de Randstad

Desondanks bevinden de woonplaatsen met de grootste stijging van het aantal miljoenenwoningen zich voornamelijk buiten de Randstad. Kijken we naar woonplaatsen met minimaal 500 miljoenenwoningen, dan zien we Groningen bovenaan deze lijst. Ten opzichte van een jaar eerder heeft hier een ruime verdubbeling plaatsgevonden. Arnhem, Apeldoorn, Almere, Zwolle en Houten zijn de andere gemeenten waar het aantal miljoenenwoningen meer dan verdubbeld is.

Bloemendaal en Aerdenhout

Bloemendaal en Aerdenhout staan met respectievelijk een stijging van 19% en 12% niet in de lijst van grootste stijgers. Maar dit zijn wel de enige twee gemeenten waar meer dan duizend miljoenenwoningen staan en waar meer dan de helft van de huizen een miljoenenwoning is: in Bloemendaal is dat 59%, in Aerdenhout 74%.

Duurste straat

De Konijnenlaan in Wassenaar is voor het vierde jaar op rij de duurste straat van Nederland. De gemiddelde vierkantemeterprijs in de Konijnenlaan is niet de hoogste van Nederland, maar behoort wel tot de top. Kopers betalen er gemiddeld € 9.300 per vierkante meter. Een hoop geld, maar nog altijd minder dan wat er in de Van Breestraat (€ 10.500) en Johannes Verhulststraat (€ 10.250) voor een vierkante meter woonoppervlak betaald moet worden. De Keizersgracht in Amsterdam is overigens de straat met de meeste miljoenenwoningen in Nederland: 583.