gebuktonderhypotheek

De ABN AMRO beschermt hypotheekklanten die vanwege de uitbraak van het coronavirus moeite hebben om aan hun maandelijkse betalingsverplichtingen te voldoen. Dat heeft de bank aangekondigd. Een significante groep Nederlanders komt mogelijk al binnen enkele weken in acute liquiditeitsproblemen.

De bank verwacht voor het einde van deze week een plan van aanpak te presenteren. Het betreft voornamelijk ondernemers, zzp’ers en mensen met een nulurencontract. Bij deze groepen gaat de kasstroom tijdelijk verminderen of zelfs opdrogen. ABN AMRO wil deze kwetsbare klanten tegemoet komen door uitstel van betaling aan te bieden.

Maatschappelijke rol

ABN AMRO topman Kees Van Dijkhuizen: “Als bank hebben we een belangrijke maatschappelijke rol. Wij moeten ervoor zorgen dat u over uw geld kunt blijven beschikken, uw betalingen en beleggingen kunt blijven doen en leningen kunt blijven afsluiten.”

Kwart van budget

Het kabinet heeft zich weliswaar ruimhartig opgesteld, maar het is volgens ABN AMRO  onwaarschijnlijk dat alle financiële regelingen al voor het einde van deze maand of volgende maand uitgevoerd zijn. Intussen wordt – naast andere vaste lasten als gas, water en licht – de hypotheek wel gewoon geïnd. Dat is voor menig Nederlander al snel een kwart van het maandelijkse budget.

ING en Rabobank

ABN AMRO is de eerste grote bank die concreet aangeeft zulke noodmaatregelen te willen treffen. ING en Rabobank houden zich nog enigszins op de vlakte. ING geeft aan dat er al regelingen bestaan voor klanten in financiële problemen, waar ze gebruik van kunnen maken. Rabobank zegt momenteel te onderzoeken wat ze kunnen doen.