acceptatiecriteria hypotheek

Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn de acceptatiecriteria voor een hypotheek strenger geworden. Dat meldt De Nederlandsche Bank op basis van een driemaandelijkse enquête.

Bovendien verwachten de banken dat de acceptatiecriteria voor een hypotheek nóg verder worden aangescherpt. Banken lijken zich met de striktere regels schrap te zetten voor de gevolgen van de coronacrisis op de economie, aldus de Bank Lending Survey waarop De Nederlandsche Bank (DNB) zich baseert. De afgelopen drie jaar waren de criteria juist telkens wat versoepeld.

Hogere risicoprognose

De komende maanden worden de regels nog strenger, verwachten veel financiële instellingen. Banken noemen de hogere risicoprognose als voornaamste verklaring voor het strengere beleid. Ze zeggen dat de vraag naar hypotheken al begint af te nemen, terwijl de huizengekte nog voortduurt. Overigens registreerde Hypotheken Data Netwerk in het tweede kwartaal 145.940 hypotheekaanvragen, 40 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2019.

Bron: Bank Lending Survey. De hoogte van de grafiek laat iets zien over de richting waarin de criteria zich ontwikkelen en of deze ontwikkeling wordt ervaren door meerdere banken. Het zegt niets over de mate waarop criteria zijn verscherpt of versoepeld.

De versoepeling van de acceptatiecriteria bij hypotheken, die de afgelopen drie jaar steeds werd gemeld, zet zich daarmee niet meer voort, stelt DNB vast. Voor het volgende kwartaal voorzien banken een verdere aanscherping van de criteria.

Lees ook: Monitor Koopwoningmarkt: effecten coronacrisis pas later in 2020 merkbaar