prefabwoningen
Aedes-voorzitter Martin van Rijn. Foto Aedes/Simone-Michelle de Blouw

Voorzitter Martin van Rijn van de koepel van woningcorporaties, Aedes, wil een landelijke toelatingstoets voor prefabwoningen. Volgens hem kan dit helpen de woningbouw aan te jagen.

Elke gemeente mag nu nog afzonderlijk bepalen of een in de fabriek gemaakte woning veilig is en in de gemeente neergezet mag worden. Voor elke gemeente moet dan opnieuw een vergunning worden aangevraagd. Dat is duur en tijdrovend, stelt de Aedes-voorzitter. Bovendien is het ‘onnodig’, vindt hij en het zou belemmerend werken bij het versnellen van de woningbouw.

Van Rijn pleit er daarom voor te gaan werken met standaarden. Dat zou betekenen dat de vergunning in principe maar één keer afgegeven hoeft te worden. Oftewel, wanneer een fabrieksklare woning voor gemeente A veilig genoeg is, dan is deze in gemeente B net zo veilig.

‘RDW voor woningbouw’

“Vergelijk het met een auto”, zegt Van Rijn. “Wanneer het model door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is goedgekeurd, mag je er overal mee de weg op. Zo zou het ook met fabrieksklare woningen moeten zijn.” Aedes zou dan ook willen dat er een ‘RDW voor woningbouw’ komt. Van Rijn deed zijn uitspraken bij de opening van de nieuwe woningfabriek van het bedrijf Barli in Uden.

Van Rijn zegt verder dat er snel wat moet veranderen om de woningbouw aan te jagen, aangezien er grote problemen zijn die belemmerend werken. “Om te beginnen moet er haast gemaakt worden met de aanpak van de stikstofproblemen. Tegelijk zien we dat er nog te weinig grond beschikbaar wordt gesteld om woningen op te kunnen bouwen én zien we de bouwkosten enorm stijgen.” Door de stijgende bouwkosten lopen projecten vertraging op en zijn sommige al stil komen te liggen.

Prefab is deels oplossing

Volgens de corporatievoorman zou prefab een oplossing kunnen bieden voor een deel van de problemen. Deze manier van huizenbouw zou namelijk voor minder milieubelastende uitstoot zorgen dan bouwen op locatie. Als huizen op grote schaal vooraf kunnen worden geproduceerd, zou het bouwen bovendien goedkoper worden.

Prefab bouwen is in Nederland sinds kort aan een opmars bezig. Een aantal bedrijven meldde vorig jaar de productie flink te kunnen opvoeren.