Afschaffing salderingsregeling onzeker
Bezitters van zonnepanelen profiteren al voldoende, is de gedachte. Foto: Maria Godfrida, Pixabay

Al jaren wil de overheid de salderingsregeling voor zonnepanelen afbouwen. Tijdens het Kamerdebat van afgelopen dinsdag werd dit voornemen opnieuw op losse schroeven gezet.

De aantrekkelijke subsidie op zonnestroom bestaat sinds 2004. Panelenbezitter die meer energie opwekken dan verbruiken, kunnen deze terugleveren aan hun energieleverancier en krijgen daarvoor een vergoeding. Dat is salderen. Dankzij deze regeling is Nederland wereldwijd koploper met het aantal huishoudens dat profiteert van zonnestroom.

Nadelen groter dan voordelen

Maar inmiddels lijken de nadelen van de regeling groter dan de voordelen. Het salderen kost de leveranciers geld. Dat wordt betaald via de energierekening van alle huishoudens. Waaronder ook de huishoudens die geen zonnepanelen hebben omdat ze die niet kunnen betalen.

Daarbij komt dat zonnepanelen goedkoper zijn geworden en de energieprijzen het afgelopen jaar fors zijn gestegen. Panelen verdienen zichzelf nu binnen vijf tot zeven jaar terug, terwijl ze gemiddeld wel 25 jaar op het dak liggen. Met andere woorden, bezitters van zonnepanelen profiteren al voldoende.

Oppositie

Het voorstel van het kabinet is dus om vanaf 2025 de salderingsregeling te versoberen; vanaf 2031 zou er dan niets meer gesaldeerd worden. Maar verrassend genoeg, zo melden diverse media waaronder de NOS, bleek tijdens het debat in de Tweede Kamer een groot deel van de oppositie tegen. En omdat de coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, heeft ze straks wel de steun van die oppositie nodig.

‘Onbetrouwbare partner’

GroenLinks en PvdA keerden zich tegen het wetsvoorstel omdat ze eerst een concreet plan willen zien voor panelen op huurwoningen, zodat mensen in energie-armoede geholpen worden. De SP vindt dat de overheid zich een onbetrouwbare partner toont, wanneer ze nu stopt met de regeling. Huishoudens die het overheidsadvies hebben opgevolgd door panelen aan te schaffen, zullen zich bekocht voelen, is de redenering. De steun van de PVV is nog onzeker: Kamerlid Alexander Kops steunde de minister, maar PVV-leider Geert wilders twitterde later dat zijn partij tegen zou stemmen. Wordt dus vervolgd.