Amsterdam

De gemeente Amsterdam wil zo snel mogelijk een zelfbewoningsplicht invoeren voor koopwoningen tot €512.000. De plicht moet gelden voor de eerste vier jaar na de koop en geldt voor de hele stad. SP-wethouder Jakob Wedemeijer (Wonen) presenteert vandaag de voorgenomen maatregel.

Gemeenten kunnen vanaf 1 januari regels invoeren rond opkoopbescherming. Amsterdam komt nu concreet met een voorstel om deze bescherming in te voeren. Het gemeentebestuur wil een zelfbewoningsplicht voor woningen met een WOZ-waarde tot €512.000. Daarmee is 60% van de woningvoorraad beschermd.

Wie na de invoering van de maatregel een woning wil kopen om te verhuren, moet een vergunning aanvragen. Deze zal de gemeente alleen in bijzondere gevallen verstrekken.

De hoofdstad zet de zelfbewoningsplicht in tegen beleggers, die woningen opkopen om ze tegen hoge prijzen te verhuren. De maatregel is dan ook vooral bedoeld om woningzoekenden die een huis willen kopen meer kansen te geven, zegt de wethouder. Volgens de gemeente is bijna een op de drie huizen in Amsterdam nu in handen van particuliere beleggers.

Veel politieke steun

De komende tijd kunnen belanghebbenden reageren op het voorstel van de wethouder. In februari zal de gemeenteraad het voorstel bespreken. Volgens het Parool is de politieke steun voor een dergelijke maatregel groot. Als er instemming is over de regel, zal die zo snel mogelijk ingaan, zegt de wethouder.

Woningverhuur aan familie blijft toegestaan

Overigens zijn er uitzonderingen op de regels. Het blijft toegestaan om een woning te kopen en direct door te verhuren aan eerste of tweedegraads familieleden. Ook mensen die tijdelijk in het buitenland wonen, mogen een woning kopen en deze verhuren. Bovendien blijven huizen die ‘onlosmakelijk verbonden zijn aan een bedrijfsruimte’ beschikbaar voor investeerders.

De maatregel geldt alleen wanneer een woning in de verkoop gaat, niet voor woningen die al verhuurd zijn. “Bestaande rechten worden gerespecteerd”, aldus Wedemeijer.

Opkoopbescherming vanaf 1 januari

Gemeenten kunnen vanaf volgend jaar regels rond opkoopbescherming invoeren. De wet is volgens het kabinet alleen bedoeld voor goedkope en middeldure woningen. De gemeenten bepalen zelf tot welke prijs woningen onder de bescherming vallen. Wel wil de rijksoverheid dat gemeenten de prijsgrens goed kunnen onderbouwen.