Vastgoed Actueel app

Consumenten kunnen de waarde van een woning gratis laten checken via een nieuwe app. Makelaars kunnen hun klanten via deze app tonen hoe een woningprijs tot stand komt. Dit helpt mee het vertrouwen in de makelaardij te herstellen, zeggen ontwikkelaars DatHuis en Brainbay.

Via een app op hun website kunnen makelaars hun klanten een waardebepaling laten zien op basis van transactiegegevens. Dit gratis rapport bevat de meest recente transacties van vergelijkbare objecten, inclusief koopsommen.

“Hierdoor wordt direct het verschil zichtbaar met de waarde van de opgegeven woning. Op die manier kan de makelaar dat verschil duiden. Zo snapt de consument hoe een woningprijs tot stand komt”, zegt Joel Konijn, CEO van softwareontwikkelaar DatHuis. Dit bedrijf ontwikkelde de app samen met Brainbay.

Transparantie in waarde van een woning

Het vertrouwen in de makelaardij kan wel een oppepper gebruiken, meent Konijn. Transparant zijn over de totstandkoming van de waarde van een woning kan dat vertrouwen vergroten. “Een woning is voor de meeste consumenten de grootste aankoop van hun leven, terwijl informatie hierover nergens online terug te vinden is voor de consument. Deze transparantie in woningprijzen zorgt hopelijk voor een hoger vertrouwen in de makelaardij.”

Optimaal informeren

Hoekstra en Van Eck, Henriks Makelaardij en Brockhoff Makelaars maken onderdeel uit van de Vivantus Groep, de grootste NVM-makelaar van het land. Deze drie kantoren maken gebruik van de nieuwe waardecheck. “Dankzij deze app hebben we een onderscheidend product om potentiële klanten nog beter te informeren”, zegt Rob Arts, commercieel cirecteur bij Vivantus Groep. “De combinatie van transactiegegevens en advies van een deskundige makelaar zorgt ervoor dat een potentiële huizenkoper (of verkoper) optimaal geïnformeerd is.”