top-10 2021

Welke berichten werden dit jaar het best gelezen? Nieuws was er volop: van de zaak FundaBelang, de prognoses van de banken, het salarisonderzoek tot de berichten over het nieuwe model taxatierapport. En makelaars werden in het zonnetje gezet. Bekijk de top-10 van 2021!

1 ABN Amro stelt prognose bij; vertrouwen woningmarkt daalt

ABN Amro stelde in april haar verwachtingen voor de huizenprijzen opnieuw naar boven bij. Ruim 5.500 bezoekers bekeken dit bericht en daarmee staat dit bericht bovenaan in de top-10 2021. ABN Amro: “De verwachting is dat de huizenprijzen dit jaar sneller zullen stijgen dan tot nu toe werd aangenomen.” In de nieuwste Woningmarktmonitor verwacht de bank dat de huizenprijzen in 2021 met 7,5% stijgen, terwijl eerder werd uitgegaan van 5%. In 2022 zal de toename naar verwachting 2,5 in plaats van 1% bedragen.

Lees het bericht

2 Zaak FundaBelang tegen NVM aangehouden

De procedure bij de Ondernemingskamer die een groep certificaathouders van Funda had aangespannen tegen de NVM, werd in juni aangehouden. De certificaathouders willen de interne besluitvorming bij de NVM over de toekomst van Funda een kans geven. De zaak stond voor 3 juni gepland. In september vertelde voorzitter Timo Smit van de groep minderheidsaandeelhouders van Funda dat met NVM gesprekken lopen over de herziening van de aandeelhoudersstructuur en de verkoop van Funda-certificaten aan een derde partij.

Donderdag 9 december stonden bij de Ondernemingskamer aandeelhouders van Funda lijnrecht tegenover elkaar. De rechter doet naar verwachting over zes weken uitspraak.

3 DNB verwacht nog jaren krappe woningmarkt

De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de krapte op de woningmarkt de komende jaren aanhoudt. De verwachte prijsstijging valt voor 2022 lager uit dan in 2021, meldt de bank in juni. Met 5,5% is die stijging in historisch perspectief echter nog steeds hoog. Pas in 2023, als de gemiddelde hypotheekrente naar verwachting zal oplopen, vlakt de woningprijsstijging af naar 3,5%. DNB spreekt die verwachting uit als onderdeel van de nieuwe halfjaarlijkse economische ramingen.

4 Overbieden wordt standaard; bij 62% boven vraagprijs geboden

Overbieden lijkt steeds meer de norm te worden voor woningzoekers. In de eerste maanden van 2021 werd op 62% van de te koop staande woningen boven de vraagprijs geboden, meldt Makelaarsland in maart. Het overbieden is nog een stuk meer in zwang dan vorig jaar.

Lees het bericht

5 Salarisonderzoek: gemiddelde verdienste 3,8% toegenomen

Het gemiddelde bruto maandsalaris van een makelaar-professional was in 2021 € 3.524,68. Dat is een toename van 3,8% vergeleken met 2020, toen een makelaar gemiddeld € 3.391,62 verdiende. Dat blijkt uit het Salarisonderzoek 2021 dat afgelopen najaar werd gepubliceerd door recruitmentspecialist 2B Connected.

6 Blog: ‘Belangen consument genegeerd en taxateur geknecht’

Het nieuwe model taxatierapport woning, dat per 1 juli 2021 ingevoerd wordt, is een gedrocht, dat niet bijdraagt aan de kwaliteit van taxaties en de onafhankelijkheid van de taxateur. Waarom moest dit nieuwe rapport er zo nodig komen en wat betekent het voor de woonconsument? Dat schrijft makelaar/taxateur H.G. Dijkstra in een ingezonden opinie in mei.

Lees verder onder de afbeelding

Op 11 november werden de Nationale Makelaar Awards 2021 uitgereikt tijdens het event Makelmania.

7 Onrust in taxatiebranche; Kamer neemt motie uitstel aan

De NVM, Vastgoedpro en VBO reageren in mei op de onrust die al een tijdje speelt tussen banken en de taxatiebranche over nieuwe taxatievormen. Dit wordt nog aangewakkerd als de Kamer een motie van Daniel Koerhuis (VVD) en Agnes Mulder (CDA) aanneemt om voorlopig niet over te stappen op het nieuwe model taxatierapport.

Na drie maanden uitstel in juni is het nieuwe model Taxatierapport Woonruimte 2021 op 1 oktober dan toch echt ingegaan. Dat betekent dat elke Register-Taxateur Wonen de opleiding en toets succesvol moet hebben afgerond. Het nieuwe model taxatierapport is gezamenlijk door de taxatiebranche en geldverstrekkers ontwikkeld.

Lees ook: Sinds 1 oktober geldt het nieuw model taxatierapport

8 Rabobank: ‘piek groei huizenprijzen in zicht, afkoeling ver weg’

De huizenprijzen stijgen dit jaar naar verwachting met 14,9% en in 2022 met 12,4%. Voor 2023 is een bescheiden prijsgroei van 3,2% voorzien. De piek in de groei van de huizenprijzen lijkt daarmee in zicht, maar afkoeling lijkt nog ver weg. Dat schrijven woningmarkteconomen van RaboResearch in december in het Kwartaalbericht Woningmarkt. Woningmarkteconoom Stefan Groot licht toe: “De prijsstijging was in oktober met 18,3% iets lager dan in september en we verwachten dat deze trend uiteindelijk doorzet.”

9 Nationale Makelaar Awards voor vier makelaars

De Nationale Makelaar Awards 2021 werden op 11 november uitgereikt tijdens het event Makelmania. Beste Grown-up werd Van Herk Makelaardij, Beste Start-up werd House.nl. De award voor Beste service ging naar vb&t en voor Beste Marketing werd Iets Anders Makelaars bekroond. Het Huisdossier ging er vandoor met de prijs voor Beste Innovatie.

10 Makelaar schrijft open brief aan Rutte

brief rutte
Demissionair minister-president Mark Rutte.

De nieuwbouwplannen zijn niet in balans met de woonwensen van Nederlanders. Dat concludeert Brockhoff Nieuwbouwmakelaars uit eigen onderzoek naar 800.000 zoekprofielen op Funda in de 65 grootste gemeenten. Om aandacht te vragen voor het onderzoek schreef Brockhoff in juni een open brief aan demissionair minister-president Mark Rutte, goed voor een tiende plek in de top-10 2021!