Het gros van de Nederlanders wil dat de overheid stevig ingrijpt op de woningmarkt. Driekwart van de huishoudens is voor bevriezing van de huren in de vrije huursector voor de komende 5 jaar. Ook wil vier op de vijf dat de overheid de bouw gaat stimuleren. Dit blijkt uit onderzoek dat hypotheekadviseur Viisi door PanelWizard liet uitvoeren onder 1030 Nederlanders.
Het gros van de Nederlanders wil dat de overheid stevig ingrijpt op de woningmarkt. Driekwart van de huishoudens is voor bevriezing van de huren in de vrije huursector voor de komende 5 jaar. Ook wil vier op de vijf dat de overheid de bouw gaat stimuleren. Dit blijkt uit onderzoek dat hypotheekadviseur Viisi door PanelWizard liet uitvoeren onder 1030 Nederlanders.
Investeerders halt toeroepen
Voor veel Nederlanders lijkt de maat vol: zij willen dat de overheid iets doet aan de aanhoudende gekte op de woningmarkt. Een ruime meerderheid geeft in het onderzoek van Viisi aan dat de overheid paal en perk moet stellen aan het aantal huizen dat investeerders en beleggers mogen verhuren en verkopen.
Ook gaat voor drie op de tien ondervraagden bevriezing van de huren niet ver genoeg, zij willen dat de vrije verhuur zelfs helemaal wordt afgeschaft. “Deze resultaten laten zien hoe wanhopig Nederlanders zijn en hoe zeer zij verwachten dat de overheid de verantwoordelijkheid neemt”, zegt Tom van der Lubbe, medeoprichter van Viisi, in reactie op het onderzoek.
De Woonbond begrijpt de luide roep om overheidsingrijpen heel goed. ”Het is frustrerend voor al die mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning en te weinig voor een koopwoning. Zij zijn aangewezen op de vrije huursector en we zien dat verhuurders daar handig op inspringen. Vooral op plekken waar schaarste is, rijzen de prijzen de pan uit.”
Woonbond: huursprong aan banden leggen
Tot frustratie van de Woonbond zijn verhuurders niet gebonden aan de maximale huurverhoging als een nieuwe huurder in de woning trekt. Dat die prijzen dan hard kunnen stijgen, bleek vorige week ook uit de cijfers van het CBS: de gemiddelde verhoging bij wisseling van huurders was dit jaar 8,2 procent, vorig jaar zelfs 9,6 procent.
Om de huursprongen aan banden te leggen, heeft de Woonbond al aangedrongen op bevriezing van de huren. “Niet alleen een wenselijke maar ook een noodzakelijke maatregel om de oververhitting aan te pakken”, denkt de Woonbond. Of de rijksoverheid zo’n gewaagde stap durft te zetten, durft de woordvoerder niet te zeggen. “In Berlijn durven ze het in elk geval wel. Daar wil het stadsbestuur de huurprijzen voor de komende vijf jaar bevriezen, om zo de huurders te beschermen. En daar is de huurverhoging een stuk lager dan bij ons”, voegt hij eraan toe.
Wethouder Amsterdam voelt wel voor huurbevriezing
De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP) staat niet onwelwillend tegenover huurbevriezing, zeker omdat er geen relatie meer is tussen woning en prijs, maar tussen schaarste en prijs, zegt hij op AD.nl. “Bewoners betalen dus voor de schaarste, niet voor de woning.” Als het aan hem ligt, komt er een maximale huurprijs per woning, op basis van het puntenstelsel. Daarmee zouden bizarre bedragen zoals die in Amsterdam worden gevraagd kunnen worden voorkomen, denkt hij. “Ik zag laatst een doorsnee eengezinswoning met een huur van 3.600 euro per maand. Dan heeft een prijs geen enkele relatie meer met de woning.”
Deltaplan voor de woningmarkt
Ook Van der Lubbe van hypotheekadviseur Viisi denkt dat bevriezing van de huren of afschaffen van de vrije verhuur niet het antwoord is op de problemen op de woningmarkt. Ook de 100 miljoen die de overheid wil uittrekken om de woningcorporaties te stimuleren meer te bouwen, is volgens hem geen panacee. “We zijn meer gebaat bij een geïntegreerde aanpak op nationaal niveau, een soort Deltaplan voor de woningmarkt”, zegt hij.
Bron: AD.nl, Viisi