alleenstaande starter met modaal inkomen

Voor alleenstaande starters is het gemiddeld in bijna een derde van de Nederlandse gemeenten onmogelijk een woning te kopen. Dit blijkt uit een analyse van de Eigengeldkaarten van Independer en woonplatform Jumba.nl.

Voor de analyse is uitgegaan van een alleenstaande starter met een modaal inkomen en € 20.000 eigen geld. De situatie is het meest nijpend in de provincie Utrecht, waar woningen in maar liefst 85% van de gemeenten te duur zijn voor deze groep starters.

De Eigengeldkaarten laten zien hoeveel eigen geld een starter per gemeente gemiddeld moet meenemen voor de aankoop van een woning. De kaart genereert hiervoor een overzicht op basis van inkomen, woonsituatie en het gewenste woonoppervlak.

107 van de 355 gemeenten te duur voor starter

Uit analyse van de kaarten blijkt dat in 107 van de 355 Nederlandse gemeenten de huizen gemiddeld te duur zijn voor de genoemde groep alleenstaande starters met een modaal inkomen (€36.000) en €20.000 eigen geld. In de provincie Utrecht liggen de beperkingen voor hen het hoogst. Uit een provinciale zoekopdracht blijkt dat een gemiddelde woning in 22 van de 26 Utrechtse gemeenten buiten hun bereik liggen.

Starter moet gemiddeld bijna €20.000 meenemen

De kaart toont aan dat een alleenstaande starter met een modaal inkomen in Nederland gemiddeld bijna €20.000 eigen geld (inclusief kosten koper) moet kunnen neerleggen voor de aankoop van een huis van 55 tot 65 m2. Het grootste deel van de starters (68%) brengt maximaal €20.000 aan eigen geld mee bij het kopen van een woning (bron Hypotheken Data Netwerk).

Eerder onderzoek toonde al aan dat de situatie voor starters de afgelopen jaren is verslechterd.

Meer zorgen over eigen geld

De hypotheekadviseurs van Independer merken in gesprekken dat klanten zich in deze tijd meer zorgen maken. “Klanten zijn natuurlijk altijd bewust bezig met hun eigen geld, maar de laatste weken krijgen we veel meer vragen om mee te denken over hoe de eigengeldinvestering zo laag mogelijk te houden,” zegt Marga Lankreijer-Kos, hypotheekmanager bij Independer. “Op deze manier bouwen ze ook een buffer op, wat toch best verstandig is in deze tijd. Veel geldverstrekkers vragen ook specifiek naar zo’n buffer.‘

Tot nu toe heeft de coronacrisis nog geen significante effecten op de huizenprijzen. “Ze stijgen zelfs licht”, zegt Sander van der Aa, mede-oprichter van Jumba. “Dat is eigenlijk ook wel logisch. Het tekort aan passende woningen is de afgelopen tijd zeker niet afgenomen en huizenprijzen reageren altijd langzamer op maatschappelijke en economische omstandigheden. Ze stijgen en dalen niet zo snel als bijvoorbeeld aandelen.”

Eigengeldkaart Nederland

De Eigengeldkaart Nederland van Independer en Jumba.nl maakt visueel inzichtelijk hoeveel eigen geld gemiddeld nodig is bij de aankoop van een huis in alle regio’s van Nederland. Voor de berekening van het eigen geld is uitgegaan van een annuïteitenhypotheek 10 jaar vast. Het exacte bedrag is uiteraard afhankelijk van de persoonlijke situatie en wensen en de actuele rentestand.