balconies-322926_1280

Hypotheekadviseur BLG Wonen is een pilot gestart met de huurverklaring. Met deze verklaring kunnen huurders aantonen dat zij – mede op basis van gedragen huurlasten uit het verleden – nu en op termijn ook de woonlasten voor een koopwoning zouden kunnen betalen.

De huurverklaring is een reactie op de vraag van veel duurhuurders waarom zij wel een hoge huur mogen betalen, maar niet een woning kunnen kopen met lagere maandlasten. BLG Wonen, onderdeel van de Volksbank, wil met het initiatief de woningmarkt toegankelijker maken voor huurders uit de vrije sector. Nu komen veel huurders op basis van alleen de inkomenstoets voor een lagere hypotheek in aanmerking. Daardoor kunnen zij vaak niet overstappen naar een koopwoning, terwijl de maandelijkse woonlasten voor huiseigenaren vaak lager kunnen zijn dan de huurlasten.

1.300 aanmeldingen

Dit probleem speelt niet alleen in de Randstad. BLG Wonen kreeg in korte tijd ruim 1.300 aanmeldingen vanuit het hele land. Huurders die zich aanmeldden, willen de overstap naar een koopwoning maken omdat zij er dan op vooruit denken te gaan qua woonlasten (69%) en vermogen denken op te kunnen bouwen (32%). Uit het onderzoek dat het Nibud onlangs publiceerde blijkt dat huiseigenaren het gemiddeld financieel makkelijker hebben en het hen beter lukt om te sparen. De inkomenstoets kan bij duurhuurders het kopen van een geschikte woning belemmeren, terwijl zij daar financieel wel toe in staat lijken. “Wanneer we het betaalgedrag van de huurlasten als aanvulling bij de beoordeling van een hypotheek meenemen, en niet alleen kijken naar de inkomenstoets, dan kunnen duurhuurders mogelijk vaker in aanmerking komen voor een hypotheek”, aldus BLG-directeur Frank Soede.

Verantwoorde overstap

BLG Wonen ziet de huurverklaring als een extra mogelijkheid om te beoordelen of de duurhuurder een verantwoorde overstap kan maken naar een koopwoning. “Huurders haken nu vaak af na een online hypotheekberekening. Dat is jammer want er zijn vaak wél mogelijkheden. Daarnaast geven adviseurs aan behoefte te hebben aan helderheid over financieringen voor ‘van-huur-naar-koop-situaties’. Met de huurverklaring willen wij daar ook gehoor aan geven”, aldus Soede.

Van de aangemelde duurhuurders zijn 160 duurhuurders zover dat zij een gratis oriëntatiegesprek willen met een voor de pilot geselecteerde onafhankelijke adviseur. In dit gesprek worden de duurhuurders geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden en voorwaarden van de huurverklaring. Inmiddels is het niet meer mogelijk voor duurhuurders om zich aan te melden, omdat de pilot met plek voor 40 duurhuurders met de huidige aanmeldingen naar verwachting vol is. De bank verwacht eind dit jaar de eerste hypotheken te kunnen aanbieden waarbij naast het inkomen en de waarde van de woning óók is gekeken naar de huurverklaring. Bij succes onder deze 40 huurders wil BLG de huurverklaring landelijk gaan uitrollen.

Bron: InFinance