Kopers van nieuwbouwwoningen betalen steeds meer voor een bouwvergunning. In 2020 liggen de zogenoemde bouwleges gemiddeld 2,4% hoger dan in 2019. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). In enkele gemeenten zijn de kosten meer dan verdubbeld.  

Vereniging Eigen Huis vindt de verschillen tussen gemeenten onaanvaardbaar groot. De belangenevereniging van huiseigenaren dringt er wederom bij minister Ollongren op aan om deze legeskosten aan banden te leggen.

Lees verder onder de tweet

Een top 5 van de duurste en goedkoopste gemeenten qua bouwleges 

Extreme stijgingen

In Kerkrade kost de bouwvergunning voor een gemiddelde nieuwbouwwoning dit jaar €8.269, een stijging van bijna 150%. Vorig jaar kostte exact dezelfde vergunning nog €3.316. Ook in Leiden betaalt een nieuwbouwkoper ruim het dubbele aan de gemeente. Hier schoten de bouwleges omhoog van €3.548 naar €7.640 (+115%).

Ondanks de extreme stijging is Kerkrade niet eens de duurste gemeente. Op Terschelling betaalt de koper t €11.946 voor de bouwvergunning, een stijging van 94% ten opzichte van 2019. Nummer twee is Oegstgeest met €9.180, gevolgd door Veendam waar de koper 9.000 euro en vijf eurocent neertelt.

Dalende bouwleges

Er waren ook dalers. Voorschoten was vorig jaar koploper met €12.000 aan leges voor een gemiddelde nieuwbouwwoning. Deze gemeente verlaagt de leges dit jaar met bijna 29%.  In de gemeente Beekdaelen (Limburg) gingen de leges met bijna 40% omlaag naar €2.351. Ook Baarn berekende 34% minder bouwleges. De laagste kosten voor een bouwvergunning betalen nieuwbouwkopers in Den Haag: €2.057.

Scherpere controle

Ook dit jaar schieten de bouwleges bij een aantal gemeenten onvoorspelbaar omhoog of omlaag. Volgens Cindy van de Velde, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis, moet Nederland dit niet willen. “Dezelfde nieuwbouwwoning is in de ene gemeente vele duizenden euro’s duurder dan in een andere. Daarom moet er nu eindelijk eens iets gebeuren.” Van de Velde stelt voor dat alle gemeenten open kaart spelen over hun kostenberekening. In dat geval kan de gemeenteraad beter controleren of de hoogte van de bouwleges rechtvaardig zijn. “Bij gemeenten die geen openheid van zaken willen geven, moet minister Ollongren ingrijpen.”

Kostenmodel bouwleges

Volgens de VEH schuiven veel gemeenten het kostenmodel voor bouwleges van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) al jaren terzijde. De VEH stelt dat iedere gemeente de kosten van vergunningverlening op eigen wijze berekent. Daardoor is het onmogelijk te controleren of het bedrag in redelijke verhouding staat tot de werkzaamheden.

Vergunning in 5 jaar 25% duurder

De bouwleges zijn mede gebaseerd op een percentage van de bouwkosten van de woning. De VEH heeft berekend dat de toekomstige huiseigenaar de afgelopen vijf jaar een dubbele kostenverhoging voor haar kiezen heeft gekregen. Immers: de gemiddelde legestarieven en bouwkosten zijn in dit tijdsbestek respectievelijk met ruim 6% en 17% gestegen. Daardoor betaalt een koper van een nieuwbouwwoning in 2020 bijna 25% meer voor dezelfde bouwvergunning dan in 2015.

Bekijk hier de kosten per gemeente