proef aankomend aanbod

Bestaande koopwoningen waren in september 6,1% duurder dan in september 2018. Dit blijkt uit het onderzoek van het CBS en het Kadaster.

Bestaande koopwoningen waren in september 6,1% duurder dan in september 2018. De prijsstijging is wat groter dan in augustus.

Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

 

Stijgende trend prijzen koopwoningen

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In september 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in september ruim 40% hoger.

 

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die door het CBS is opgenomen in het prijzendashboard.

Meer bestaande koopwoningen verkocht in september

Het Kadaster maakte bekend dat het in september 18.313 verkochte woningen registreerde. Dat is ruim 11 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste negen maanden van 2019 zijn 158 872 woningen verkocht. Dat is bijna 2 procent minder dan in dezelfde periode van 2018.

De NVM publiceerde enige tijd geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en die van het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de voorlopige contracten van door NVM- makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de akten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Vandaag publiceert het CBS ook prijsinformatie naar regio en woningtype.

Bron: CBS