CBS derde kwartaal 2020

Tussenwoningen zijn in het derde kwartaal dit jaar het meest in prijs gestegen. Dit woningtype was gemiddeld 8,8% duurder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van CBS en het Kadaster.

Meestal stijgen de prijzen van appartementen het meest, maar dat is voor het eerst in vijf jaar niet het geval. Uit het onderzoek van CBS en het Kadaster blijkt dat appartementen in derde kwartaal 8,3% duurder waren dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoekwoningen stegen 8,5% in prijs. Met 7,1% was de prijsstijging van vrijstaande woningen het laagst. In het derde kwartaal van 2020 kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 340.000 euro.

Lees onderaan dit artikel de cijfers over september

Recordverkoop in derde kwartaal

Verder is gebleken dat in het derde kwartaal ruim 62.000 woningen gewisseld zijn van eigenaar. Dat is een stijging van 5,6% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Sinds het begin van de meting in 1995 zijn niet zoveel woningen verkocht in een derde kwartaal als dit jaar. In het derde kwartaal van 2020 kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 340.000 euro.

Hypotheekproductie ruim kwart hoger

De verkoop van woninghypotheken steeg in het derde kwartaal met ruim een kwart ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het Kadaster schreef voor 13,6 miljard euro aan nieuwe hypotheken in: 35% meer dan in september vorig jaar en 10% meer dan afgelopen augustus.

Groningen opnieuw koploper

In alle provincies waren bestaande koopwoningen in het derde kwartaal gemiddeld duurder dan een jaar eerder. Net als in de voorgaande drie kwartalen was de gemiddelde prijsstijging het grootst in Groningen. Bestaande koopwoningen waren daar gemiddeld 10,8 procent duurder. In Noord-Holland was de prijsstijging met 7,2 procent het kleinst.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Woningverkopen verschillend

De ontwikkeling van het aantal woningverkopen liep in de provincies sterk uiteen. In de meeste provincies steeg het aantal verkopen. Alleen in Friesland en Flevoland was het aantal transacties lager dan een jaar eerder. In de drie zuidelijke provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland nam het aantal verkochte bestaande woningen het meeste toe ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. De stijging voor deze provincies samen bedroeg 13,5 procent. Zuid-Nederland is het enige landsdeel waar de toename van het aantal woningtransacties boven het landelijk gemiddelde uitkwam.

Prijzen bestaande koopwoningen in september

Het CBS en het Kadaster presenteerden niet alleen cijfers over het derde kwartaal, maar ook over de maand september. Uit die cijfers blijkt dat bestaande koopwoningen 8,6 procent duurder waren dan in september 2019. Dat is de grootste prijsstijging sinds januari 2019.

NVM

De NVM publiceerde ongeveer een week geleden ook cijfers over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van NVM-makelaars. Het CBS en het Kadaster meten de prijsontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland. Ze maken daarbij gebruik van geregistreerde koopakten bij het Kadaster.

NVM: prijsstijging koopwoningen grootste in 20 jaar