CBS: verkoop bestaande koopwoningen neemt bijna 30% toe, recordprijsstijging in maart

777
NVM ziet eerste tekenen van afkoeling op woningmarkt
Foto: Alexander Stein, Pixabay

Volgens de nieuwste cijfers van het CBS zijn er in het eerste kwartaal van 2021 ruim 29% meer bestaande koopwoningen verkocht dan een jaar eerder. De prijzen stegen met ruim 10%.

Lees verderop in dit artikel de cijfers over maart.

In het eerste kwartaal van 2021 zijn in Nederland 66.627 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 29,2% meer dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Koopwoningen waren gemiddeld 10,3 % duurder dan een jaar eerder, de grootste prijsstijging in ruim 19 jaar.

Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. In alle provincies wisselden meer woningen van eigenaar dan een jaar eerder. Met 43,3 procent was de toename het grootst in Noord-Holland, gevolgd door de provincie Utrecht met 42,0%. De stijging van het aantal transacties was in Zeeland het kleinst (9,2%).

Grootste prijsstijging in Flevoland

Ook de prijzen van koopwoningen waren in het eerste kwartaal in alle provincies hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging was, met 13,7%, het grootst in Flevoland. In de provincies Noord- en Zuid-Holland stegen de prijzen met 9,5% het minst.

Stijging aantal transacties varieert sterk

Ook in de vier grootste gemeenten waren er in het eerste kwartaal van 2021 meer woningtransacties dan een jaar eerder. De stijging van het aantal transacties loopt sterk uiteen. Het grootst was de toename in Amsterdam, waar 74,8% meer woningen van eigenaar wisselden. In Utrecht was de stijging 47,4%, in Rotterdam 25,8% en in Den Haag 16,5%.

De prijsstijging was echter in Amsterdam het kleinst van de vier grootste steden, namelijk 6,0%. In Den Haag en Rotterdam waren koopwoningen respectievelijk 9,4% en 9,5% duurder. De prijsstijging was het grootst in de gemeente Utrecht. Daar waren koopwoningen gemiddeld 10,1% duurder dan een jaar eerder.

Recordstijging maart

In maart waren bestaande koopwoningen 11,3 % duurder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is de grootste prijsstijging sinds mei 2001.

Het Kadaster maakte bekend dat het in maart 25.240 woningtransacties registreerde. Dat is 35,5% meer dan een jaar eerder.

De NVM publiceerde een week geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen, meldt het CBS. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen. Ook gaan de cijfers van NVM over zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Het CBS en het Kadaster meten de prijsontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maken gebruik van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.