Vastgoed Actueel Seegers

Regeringspartij ChristenUnie wil particuliere beleggers aanpakken, zoals prins Bernhard en Wybren van Haga, die woningen opkopen om ze direct te verhuren. Ook pleit de partij ervoor om de belasting voor starters naar nul te brengen.

Regeringspartij ChristenUnie wil particuliere beleggers aanpakken, zoals prins Bernhard en Wybren van Haga, die woningen opkopen om ze direct te verhuren. Ook pleit de partij ervoor om de belasting voor starters naar nul te brengen.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers stelt in een actieplan vandaag een aantal maatregelen voor om de vastgelopen woningmarkt uit het slop te trekken. In het AD licht hij de plannen toe: “De laatste jaren is te veel aan de markt overgelaten. We moeten een omgekeerde beweging maken: van woningmarkt naar volkshuisvesting. Starters en ouderen moeten meer perspectief krijgen op een passende woning.”

Belasting van 2 naar 6 procent

Het kabinetsbeleid, dat is gericht op de nieuwbouw van huizen, gaat de woningnood níet oplossen, stelt Segers. D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken doet volgens hem te weinig. Segers wil de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers verhogen van 2 naar 6 procent. Het AD noemt het ‘de Prins Bernhardtaks’. Segers: “Huizen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen. Particuliere beleggers ontnemen starters op de koopmarkt steeds meer kansen door huizen op te kopen en duur te verhuren.”

Vergunningplichtig

Beleggers, onder wie prins Bernhard en VVD’er Wybren van Haga, moeten ook meer belasting gaan betalen over hun huuropbrengsten, vindt Segers. Bovendien moeten zij vergunningplichtig worden, waardoor gemeenten aanvullende eisen kunnen stellen aan de verhuur. Daarnaast moeten huizenkopers verplicht kunnen worden om zélf in het huis te gaan wonen dat ze kopen. “Huizen mogen geen winstfabrieken zijn”, zegt Segers.

Woonakkoorden gericht op ouderen

Behalve voor starters neemt de ChristenUnie het in het Actieplan op voor ouderen. Banken moeten durven investeren in woonvormen voor ouderen, vindt de partij. Op provinciaal en gemeentelijk niveau moeten er ouderenwoonakkoorden komen om bewust beleid te ontwikkelen voor deze groep. Hierin kan onder meer worden afgesproken om een percentage van de nieuw te bouwen woningen specifiek voor passende woonvormen voor ouderen te reserveren.

Bron: AD, ChristenUnie

foto: Anne Paul Roukema