Funda Index

Het aantal reacties op een te koop staande woning is in een jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit de Funda Index over het derde kwartaal van 2021. De concurrentie per aangeboden woning steeg met 8,3%. Dat is een verdubbeling ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vooral in Noord-Holland kregen verkopers veel meer reacties per woning.

De provincie Noord-Holland neemt daarmee de koppositie over van Flevoland. Maar ook daar nemen kopers het nog volop tegen elkaar op. Ook in Zuid-Holland, Groningen en Utrecht is dat het geval. De minste concurrentie zag Funda in Overijssel en Zeeland.

Aankoopplannen in de ijskast

“We zien de woningmarkt steeds meer op slot raken”, licht CEO Quintin Schernevels van Funda toe. “De bereikbaarheid van een nieuwe woning is inmiddels zo lastig dat meer en meer mensen hun plannen voor verkoop in de ijskast lijken te zetten.” Het aantal mensen dat aangeeft een woning te willen kopen, ligt 8,5% lager in dit kwartaal dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal contactaanvragen met makelaars daalde met bijna 17%.

Lees verder onder de grafiek: 

Funda Index

Niet alleen is er minder belangstelling voor het kopen van een woning, ook de plannen om te verkopen nemen af. Ten opzichte van het vorige kwartaal daalde de verkoopintentie met 2,5%. In november vorig jaar zat het aantal mensen dat een woning wilde verkopen nog in de lift.

Lees verder onder de grafiek: 

Funda Index

Zowel voor koop als verkoop was er de afgelopen drie maanden geen goed moment om aan een woningtransactie te beginnen, zo geven de respondenten van de Funda Index aan. Het koopvertrouwen daalde 3,3%, het verkoopvertrouwen 1,8%.

Geen verbetering verwacht

Het vertrouwen in de woningmarkt is hiermee op alle fronten aan het wegzakken, concludeert Funda. De meeste consumenten verwachten niet dat hun vertrouwen in de woningmarkt het komende halfjaar zal verbeteren. Zij geven aan rekening te houden met verder dalend aanbod, hogere rentes en minder aantrekkelijke verkoopprijzen.