Kadaster

Corona heeft nog geen grote effecten op de woningmarkt. Dat zegt het Kadaster. Het aantal woningzoekenden dat informatie opvraagt over een woning liep na de bekendmaking van de coronamaatregelen op 12 maart (week 11) in eerste instantie sterk terug, maar het aantal verkopen blijft redelijk gelijk.

Op de dagen waarop het kabinet coronamaatregelen aankondigde, is een schrikreactie te zien in de particuliere aanvraag van woninginformatie. Maar woningkopers lijken in de dagen erna snel over hun schrik heen.

Eerste fase: halvering aantal bevragingen

Het Kadaster onderscheidt drie fases in de overdracht van woningen: de oriënterende, de koop- en de verhuisfase. Vooral in de eerste fase, waarin woningzoekenden kijken naar meerdere potentiële droomhuizen, zag het Kadaster na 12 maart ruim een halvering van het aantal ‘bevragingen’. “Potentiële kopers vragen daarbij voor 2,95 euro informatie op over de woning waar ze interesse in hebben, zoals over de laatste verkoopprijs of de grootte van de woning”, vertelt Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster. Hij noemt de bevragingen een betrouwbare indicator voor de interesse in koopwoningen.

Tekst gaat verder onder de grafiek

 

Kadaster

In regio’s waar het aantal coronabesmettingen vooropliep, zoals Noord-Brabant, de Noordelijke Veluwe en Kampen, zag je eerder de vraag naar informatie over potentiële woningen afnemen dan in regio’s met minder besmettingen. “Het aantal bevragingen veert inmiddels weer op”, zegt De Vries. “Maar het is nog niet op het niveau van voor 12 maart.”

Tweede en derde fase: minder effecten corona

In de latere fases van het koopproces, de koop- en de verhuisfase, zijn minder effecten van corona te zien.

Het aantal aanvragen door makelaars daalde licht nadat het advies werd gegeven om thuis te werken. “Het is nog te vroeg om daar écht iets over te kunnen zeggen, maar het is wel opvallend dat het aantal bevragingen door makelaars vier weken achter elkaar daalt”, vertelt De Vries.

Na de verkoop duurt het gemiddeld twee tot drie maanden voordat er echt verhuisd wordt en de transportakte wordt ingeschreven bij het Kadaster. Er is een terugloop te zien in het aantal inschrijvingen, maar het Kadaster vermoedt dat dit niet met het coronavirus te maken heeft. In dezelfde periode vorig jaar was het aantal transacties ook laag, wat zou kunnen wijzen op een seizoenseffect.

Nog geen effecten bij notariaat, wel veel hypotheekoversluitingen

Veel notarissen zien op dit moment nog geen effecten, doordat veel overdrachten al weken vooruit gepland zijn. Op de hypotheekmarkt zien we dat meer mensen hun hypotheek oversluiten. De Vries: “Veel mensen willen dat waarschijnlijk nu nog snel doen, omdat ze bang zijn dat de rente de komende tijd gaat stijgen.”

De belangrijkste cijfers op een rij

  • Het aantal woningtransacties daalde in week 11 met 64% en in week 13 met 27% ten opzichte van de week ervoor. Deze daling vindt echter al een aantal jaren plaats in deze periode, er zou sprake kunnen zijn van een seizoenseffect. In week 12 was er bovendien een stijging van 44%.
  • Het aantal mensen dat koopsominformatie opvroeg, daalde specifiek op de dagen na het aankondigen van maatregelen: thuiswerken waar mogelijk voor heel Nederland (12 maart), sluiting horeca en scholen (15 maart) en economische maatregelen (17 maart).
  • Van week 11 op week 12 daalde het aantal particuliere bezoeken op kadaster.nl sterk, namelijk met 28%. Het veerde daarna weer op.

Bekijk voor meer informatie het onderzoeksrapport ‘Woningkopers lijken snel over hun coronaschrik heen’.

NVM: mensen zoeken weer naar huizen

De NVM ziet dezelfde tendens als het Kadaster. Onno Hoes: “De data laten mij zien dat in de eerste paar dagen van onze intelligente lock down mensen even een pas op de plaats maakten. Dat zagen we onder andere aan het verkeer op funda. Na enkele dagen hebben we massaal berust in de situatie, zo lijkt het althans, en gaat het normale leven zoveel mogelijk door. Mensen zoeken weer naar huizen.”

Lees ook: NVM-kwartaalcijfers: laagste aanbod in 20 jaar, nieuwbouw baart zorgen