In een aantal grote steden zijn de huren van vrijesectorwoningen het afgelopen kwartaal voor het eerst in lange tijd gedaald. Dat blijkt uit de Pararius Huurmonitor.

In Amsterdam daalde de gemiddelde huurprijs met 1,4 % naar € 23,09 per vierkante meter. Den Haag kwam uit op € 16,20 per m2 per maand (-0,5%) en in Eindhoven betaalden nieuwe huurders  € 14,45 per m2 per maand (-1,9%).

Landelijk gezien stegen de huren gemiddeld genomen nog wel met 2,4%, hoewel dat een gematigder tempo is dan in de afgelopen vijf jaar. In Rotterdam steeg de gemiddelde huurprijs met 0,2 % naar €16,33. Utrecht is een uitschieter: daar betaalden nieuwe huurders 5,6% meer dan in het tweede kwartaal van 2019, €17,81 per m2 per maand.

Voornamelijk in hoogste segment

Volgens Pararius heeft de dip in meerdere grote steden te maken met het tijdelijk wegblijven van expats door de coronacrisis. Zij huren voornamelijk woningen in het hoogste segment, zegt directeur Jasper de Groot. “Expats hebben over het algemeen veel meer te besteden dan de gemiddelde Nederlandse huurder en zij huren voornamelijk woningen in het hoogste segment. Blijven de expats weg, dan blijven die woningen leeg. Om leegstand te voorkomen worden de expatwoningen voor een lagere huurprijs aangeboden.”

Dit is volgens De Groot echter een tijdelijk effect: “Zodra de situatie teruggaat naar het oude en expats weer naar Nederland kunnen komen, zullen de woningen opnieuw voor een hogere huurprijs worden aangeboden.”

Stabiele woningmarkt

De afvlakking van de huurprijsstijging is al sinds begin 2019 zichtbaar. Of de daling van de huurprijzen in de grote steden een voorbode is voor de rest van het land, is moeilijk te voorspellen.

Op dit moment is de woningmarkt nog stabiel. Bij de meeste makelaars lijken de maatregelen rondom het virus nog geen significant verschil te hebben gemaakt. “Vlak na de uitbraak vielen de werkzaamheden bij veel kantoren even stil, maar dat herstelde redelijk snel. Sommige kantoren hebben het nu zelfs drukker dan voorheen”, zegt De Groot.

De Pararius Huurmonitor bevestigen dat beeld: het aantal bezoeken steeg een aantal maanden op rij ten opzichte van het jaar ervoor, maar in maart was het aantal websitebezoeken 7,6% lager dan in maart 2019. Begin april herstelde zich dat weer. Sinds dat moment werden er op Pararius verschillende records gebroken. In mei lag het aantal bezoeken ruim 65% hoger dan in mei 2019, in juni was dat bijna 60%.

De volledige Pararius Huurmonitor van het tweede kwartaal is hier te zien.

LocalFocus heeft de huurprijzen per provincie en de stijgingen per gemeente en provincie zichtbaar gemaakt in kaarten en grafieken.