c0bc8bf44cc3916479c94fd5e351f4bd_L

Van schimmel en lekkage tot een doorzakkende noklijn of ondeugdelijke elektriciteitskast – als makelaar stuit je nogal eens op een bouwkundig gebrek. Wat zijn de meest voorkomende en hoe zijn ze te herkennen? Sander Koëter van Koëter Vastgoed Adviseurs weet er alles van.

Van schimmel en lekkage tot een doorzakkende noklijn of ondeugdelijke elektriciteitskast – als makelaar stuit je nogal eens op een bouwkundig gebrek. Wat zijn de meest voorkomende en hoe zijn ze te herkennen? Sander Koëter van Koëter Vastgoed Adviseurs weet er alles van.

1. Kozijnrot

Door een slecht verfsysteem of beglazing die niet goed in een raam of kozijn is aangebracht, kan er vocht in een kozijn trekken. Met name de onderdorpels en het onderste deel van de stijlen zijn daar gevoelig voor. “Niet met je autosleutels in prikken”, zegt Sander Koëter. “Daar maak je niemand blij mee. Als je een lichte holling in het hout ziet in de hoek waar de onderdorpel en de zijstijl bij elkaar komen, is dat een slecht teken. Vaak kun je met je duim ook wel voelen of het hout zacht is. Bij twijfel is een elektrische vochtmeter een uitkomst. Niet heel duur, wel betrouwbaar: daarmee meet je het vocht ín het hout. Als de meter 18 procent of hoger aangeeft, weet je dat het fout zit.”

2. Betonrot (officieel: betoncarbonatatie)

Betonrot (officieel: betoncarbonatatie) is evenals houtrot een gebrek dat vooral voorkomt in huizen die in de jaren 70 zijn gebouwd. “Toen wisten we simpelweg veel minder over degelijk bouwen dan nu”, zegt Koëter. Bij betonrot scheurt of brokkelt het beton af doordat de bewapening wordt aangetast. Betonrot komt met name voor bij lateien, balkons en de voorzijde van galerijplaten. Het aangetaste beton moet vervangen worden. Vaak is dit een kostbare ingreep.

3. Vochtproblemen

“De natuur zoekt evenwicht”, zegt Koëter. “Als de luchtvochtigheid binnen hoger is dan buiten, wil het vocht naar buiten. Als er geen dampdichte laag aan de binnenkant van het dak zit, condenseert de vochtige binnenlucht tegen het koude dakbeschot. Met als gevolg vochtkringen, bijvoorbeeld tegen hardboard plafondplaten.” Op kierenjacht gaan en alles maar dichtkitten is zeker bij oudere huizen geen goed idee. Een goede combinatie van ventilatie en isolatie lost meer op.

4. Slechte dakgoten

Kijk niet alleen van onderaf naar dakgoten, maar ook altijd vanuit een dakraam, adviseert Koëter. “Gebreken aan de dakvoet zie je dan veel eerder, zoals een verkeerd afschot, vervuiling van de goot en houtrot van de dakvoet. Ook goten die over meerdere huizen doorlopen, willen nogal eens voor problemen zorgen. Metalen goten over grotere lengten zetten uit en krimpen door de temperatuurswisselingen. Hierdoor ontstaan er spanningen in het metaal en scheuren de verbindingen los, met lekkage als gevolg.”

5. Doorzakkende noklijn

Een doorzakkende noklijn van een woning kan een aanwijzing zijn dat door wijzigingen van de constructie – bijvoorbeeld door het plaatsen van een dakkapel – problemen kunnen ontstaan. De controle door gemeenten is grotendeels vervallen en bewoners kunnen zelf een dakkapel plaatsen. Maar ze weten vaak niet hoe een gordingenkap op de juiste manier aangepast moet worden. “Bij het plaatsen van een dakkapel kun je altijd beter een constructeur raadplegen”, zegt Koëter.

6. Delaminatie van multiplex

Soms wordt uit esthetische overwegingen de dakrandbekleding in de hoek in verstek gezaagd, vertelt Koëter. Dat ziet er misschien mooi uit, maar geeft op termijn wel problemen. “De schuine kanten van die platen nemen veel vocht op. Daardoor zal de beplating gaan delamineren of de verf gaan bladderen. Als multiplexplaten eenmaal gaan delamineren, is een nieuw schilderbeurtje niet afdoende. De platen moeten worden vervangen en behandeld met een goed verfsysteem.”

7. Asbest

Reclame is het natuurlijk niet als een makelaar tegen een kijker zegt dat er asbest in een huis zit. Maar een verrassing is het in de meeste gevallen ook niet, zegt Koëter. “In veel woningen die in de jaren 70 zijn gebouwd, zit nog asbest. Dat is algemeen bekend. Het is lange tijd gezien als een wondermiddel met heel veel toepassingen, tot de gezondheidsrisico’s bekend werden. Pas in 1993 is het gebruik van asbest verboden.” Veilig asbest is er niet, van welke kleur ook, waarschuwt Koëter. “Een makelaar zou nooit moeten zeggen: dat kun je best zelf opruimen. Alle soorten asbest kunnen problemen geven. Je moet er gewoon afblijven.”

8. Klimaatproblemen

In een kantoorgebouw laat de klimaatinstallatie vaak te wensen over: te warm, te koud of het tocht. De receptioniste is doorgaans een goede graadmeter. Koëter: “Die weet altijd of er iets mis is met de klimaatbeheersing.” En dat is niet altijd even simpel op te lossen. Ook in oude flatgebouwen laat de klimaatbeheersing nogal eens te wensen over. “Vaak zijn die installaties oud en gebrekkig.”

9. Ondeugdelijke elektriciteit

Koëter stuit bij particulieren nogal eens op wat hij noemt ‘gehobby in de meterkast’. Dat varieert van te weinig aardlekschakelaars (één per vier groepen is verplicht), tot levensgevaarlijke situaties waarbij de stroomdraden los onder de vloerdelen liggen, zoals hij onlangs nog zag. “De spijkers van de vloerdelen stonden bij wijze van spreken onder stroom. Het gebeurt ook wel dat mensen zelf een aansluiting van 230 Volt ombouwen tot krachtstroom. Als je allerlei extra stopcontacten in de meterkast ziet, deugt er meestal iets niet.” Ook elders in het huis kun je op ondeugdelijke elektrische aansluitingen of bedradingen stuiten. “Als er drie verschillende lampen aangaan met één schakelaar, kan het geen kwaad eens even in de schakelaar te kijken. Elk verlichtingspunt moet zijn eigen schakelaar hebben. In een prachtige, oude villa is het ook niet verkeerd om op zolder eens in een verdeeldoos te kijken. Een enkele keer kom je nog katoenen afwerking van stroomdraden tegen, of stalen buizen waar de elektriciteitsdraden door getrokken zijn. Allebei levensgevaarlijk.”

10. Open verbrandingsinstallaties

Ook in de categorie levensgevaarlijk: een moederhaard voor een cv-installatie of een geiser met open vlammetje. Nog niet wettelijk verboden, maar zeker ook niet aan te raden, vindt Koëter. “Als zo’n toestel te weinig zuurstof krijgt, kan dat koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Vooral een cv-installatie of geiser op zolder, in of bij een slaapkamer, is een eng idee. Die moet daar gewoon weg.”