eenpersoonshuishoudens

Het toenemende aantal eenpersoonshuishoudens drijft de woningschaarste op. Dat zeggen economen van ABN Amro.

Danielle Gans en Joram Roozen van ABN AMRO Commercial Real Estate noemen Amsterdam als voorbeeld. Daar moeten tot 2030 7.000 huizen per jaar worden gebouwd, maar tot nu toe zijn dat er nog maar 4.000. Het lukt slecht om zowel de hogere en de lagere als de middeninkomensklassen van betaalbare woningen te voorzien. Dat komt volgens de economen mede door het groeiende aantal huishoudens dat uit één persoon bestaat.

Lees ook: ‘minder alleenstaanden vragen hypotheek aan’

“Tot nu toe hebben de lagere en de hogere inkomensklassen wel mogelijkheden, de middenklassen niet”, zegt Roozen. Hij voegt daaraan toe dat de toenemende vraag ook komt door een veranderde woonbehoefte. “Er zijn steeds meer eenpersoonshuishoudens. Een demografische ontwikkeling die schaarste opdrijft.”

Kleinere oppervlakten, gewijzigde woonvormen

“Partijen spelen in op de woonbehoefte van eenpersoonshuishoudens. Om het betaalbaar te houden, zie je kleinere oppervlakten en gewijzigde woonvormen”, zegt Gans in een podcast van VG Visie. De waardestijging van huizen werd gedreven door schaarste en de ontwikkeling van de hypotheekrente, die lange tijd flink daalde. Hierdoor financiert de bank veel woningbouwprojecten. Maar nu de rente stijgt bevinden de ontwikkelaars zich in een lastig parket. Volgens Roozen worden hun inkomsten beperkt door hogere kosten en de regulering van de woningmarkt. Het gevolg is een toemende woningschaarste.

Groeiend aantal eenpersoonshuishoudens

Begin 2022 woonden er volgens cijfers van het CBS 3,2 miljoen mensen alleen. Daarmee heeft 18% van de Nederlanders een eenpersoonshuishouden. De meeste mensen in Nederland wonen samen met anderen, in een gezin met kinderen, met een partner of als alleenstaande ouder in een eenoudergezin. Een klein deel woont in een zogeheten ‘institutioneel huishouden’, bijvoorbeeld een verzorgingstehuis of een asielzoekerscentrum.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Het aantal mensen dat in Nederland alleen woont, neemt al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw toe. Hoewel alleenwonenden relatief vaak twintigers zijn, is in absolute zin de kans om alleen te wonen boven de zeventig het grootst. Dat geldt vooral voor vrouwen. Zij leven vaak langer dan hun partner.