home-office-2838944_1280

Vergelijkingssite Independer heeft een tool ontwikkeld waarmee huizenkopers kunnen berekenen wat het effect is van hun studieschuld op de maximale hypotheek.

Vergelijkingssite Independer heeft een studieschuld-effecntenkaart ontwikkeld waarmee huizenkopers kunnen berekenen wat het effect is van hun studieschuld op de maximale hypotheek.

Ongeveer een miljoen mensen in Nederland heeft een studieschuld. Dit kan grote gevolgen hebben voor het maximale bedrag dat starters kunnen lenen voor het kopen van een huis.

Independer ontwikkelde een interactieve kaart, gebaseerd op 104 verschillende situatie-profielen. Hierin kunnen alleenstaanden en stellen zien hoe groot de impact is van een studieschuld op de maximale hypotheek. Hoewel de maximale hypotheek afhankelijk is van de hoogte van het inkomen en de hoogte van de studieschuld, is er wel een ‘ruwe vuistregel’ aan te houden: van de maximale hypotheek gaat ongeveer twee keer de studieschuld af.

Rekenvoorbeeld: de maximale hypotheek van een alleenstaande die modaal verdient (36.000 bruto per jaar), daalt bij een studieschuld van 15.000 euro (de gemiddelde studieschuld in Nederland) in totaal met 32,372 euro (2,2 keer de studieschuld).

Verzwijgen studieschuld moeilijker

Deze maand werd bekend dat het moeilijker wordt een studieschuld te verzwijgen bij de aanvraag van een hypotheek. Door aanpassingen in het systeem bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), wordt het mogelijk om verklaringen van studieschuld op te vragen.

Hoewel studieleningen soms buiten beschouwing worden gelaten bij het vaststellen van de maximale hypotheek, vertellen kopers niet altijd dat ze een studieschuld hebben. In Nederland hebben bijna een miljoen mensen een studieschuld. Uit cijfers van het Bureau Kredieregistraie (BKR) blijkt dat 39 procent van hen een studieschuld niet meldt als ze een hypotheek aanvragen. De Vereniging Eigen Huis noemt dit zorgelijk omdat mensen met een studieschuld zo soms veel meer geld lenen voor het kopen van een huis dan verstandig is.