ontbindende voorwaarden

Eenverdieners met een gemiddeld inkomen hebben het steeds lastiger op de woningmarkt. Voor 150.000 euro kun je bijna nergens meer een huis kopen, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.

Eenverdieners met een gemiddeld inkomen hebben het steeds lastiger op de woningmarkt. Voor 150.000 euro kun je bijna nergens meer een huis kopen, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker. Bij slechts 4,3 procent van de aangeboden woningen is de vraagprijs 150.000 euro of lager. Vorig jaar was dat nog 7,5 procent.

In augustus concludeerde De Hypotheker al dat slechts 6% van het complete huizenaanbod binnen bereik van alleenstaanden met een modaal inkomen ligt.

Onderzoek op basis van gegevens funda

De Hypotheker deed vorig jaar en dit jaar op verzoek van nos.nl onderzoek aan de hand van de gegevens op Funda. Het huizenaanbod op funda in de eerste week van november 2018 werd vergeleken met dat van de derde week van november 2019.

“Schrijnend”, noemt commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker het. Want juist de categorie woningen met een vraagprijs tot 150.000 euro is nog betaalbaar voor alleenstaanden met ongeveer een modaal inkomen. “Dat zijn gewoon Nederlanders in de zorg en in het onderwijs.” Ook alternatieven voor deze groep zijn er nog weinig.

In de provincies Utrecht (1,1 procent) en Noord-Brabant (1,6 procent) is de situatie voor een woningzoekende het meest uitzichtloos. In Groningen en Zeeland maken ze de meeste kans. Bekijk voor meer gegevens de tabel op de website van De Hypotheker, of het kaartje op de website van de nos.

Tekst gaat verder onder de tweet

Ook minder aanbod voor tweeverdieners

Hoewel tweeverdieners met een inkomen rond modaal meer mogelijkheden hebben, is ook voor hen de situatie achteruitgegaan. 38 procent van de te koop staande woningen op Funda valt binnen de 300.000 euro-grens. Vorig jaar was dat nog 46 procent.

De hypotheekadviseur heeft ook gekeken naar de koopmogelijkheden in de vijf grootste steden. Vooral de situatie in Utrecht is snel verslechterd. Slechts 1,6 procent van de woningen staat daar te koop voor 150.000 euro of minder. Vorig jaar was dat nog 13 procent. 23 procent van het aanbod is bereikbaar voor 300.000 euro of minder.

Diverse oplossingen

Met een bankhypotheek op basis van het inkomen komen veel woningzoekenden dus niet aan een huis. Ze moeten aanvullingen zien te vinden. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Sommige woningcorporaties bieden onder voorwaarden nogal eens flinke kortingen op woningen aan. Die kunnen oplopen tot wel 30 procent van de marktwaarde. Die korting moet bij verhuizen wel weer worden terugbetaald.

Ook kunnen ouders bijspringen door geld aan hun kind uit te lenen. Ook kunnen ze, via een generatiehypotheek, garant staan voor een deel van de lening waardoor hun zoon of dochter een duurder huis kan betalen.

Toch is dat niet voor iedereen een oplossing, ziet ook Luiten. “Als je ouders dat kunnen doen is dat natuurlijk heel prettig, maar dat is geen oplossing voor de totale groep. Daar is eigenlijk maar één echte oplossing voor en dat is het bijbouwen van voldoende betaalbare woningen.”

Bron: De Hypotheker, nos.nl