Vastgoed Actueel Energielabel

In de Tweede Kamer mochten belangenverenigingen en experts op 14 februari in een rondetafelgesprek hun zegje doen over het energielabel, dat in z’n huidige vorm sinds 2015 bestaat. Gesprekspartners waren het erover eens dat er iets moet veranderen aan de methodiek, die voor grote verschillen tussen gelijkwaardige woningen zorgt.

In de Tweede Kamer mochten belangenverenigingen en experts op 14 februari in een rondetafelgesprek hun zegje doen over het energielabel, dat in z’n huidige vorm sinds 2015 bestaat. Gesprekspartners waren het erover eens dat er iets moet veranderen aan de methodiek, die voor grote verschillen tussen gelijkwaardige woningen zorgt.

Kees Arkesteijn van Isso, het kennisinstituut voor de bouw- en installatietechniek, tegenover BNR. “Twee identieke huizen kunnen tóch een ander energielabel hebben en dat kan grote gevolgen hebben voor de prijs van zo’n woning,. “Ik zou voorstander zijn van een eenduidig systeem. Of het moet helder zijn welke methode gebruikt is: online of de uitgebreide beoordeling. Maar de keuzes moeten in de politiek gemaakt worden.”

Voor 1 euro een formulier invullen

Hans van der Ploeg van VBP Makelaar was niet bij het rondetafelgesprek, maar gaf tegenover het AD wel zijn mening over het energielabel. “Wij waren vanaf de invoering al geen fan, want je kunt via internet voor 1 euro een formulier invullen en daar komt dan een energielabel uit rollen. Je weet dan niet hoeveel energie je verbruikt, want dat staat gewoon in je afschrift van je energieleverancier. Maar het gekke is: je weet ook niks over de staat van het huis en wat er nodig is om je huis energieneutraal te krijgen, óf om je huis van het gas af te kunnen koppelen.’’

Woningbezitters enthousiast maken

Het is belangrijk dat woningbezitters snel enthousiast worden gemaakt, vindt Van der Ploeg. “Dan begint het met bewustwording over de staat van het eigen huis. Momenteel vinden kopers op de huizenmarkt het energielabel helemaal niet interessant. Als het besef doordringt wat nodig is om een woning energieneutraal te krijgen, wordt dat wel anders.”

Energielabel A is nog niet klaar voor aardgasvrij

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderstreept het belang van nieuwe methodiek, waarin wordt gekeken of een woning ‘aardgasvrij-ready’ is. Een huis kan bijvoorbeeld wel energielabel A hebben dankzij zonnepanelen, maar dan is het huis nog lang niet klaar voor de toekomst. Daarvoor moet je het immers goed isoleren: het dak, de muren én de vloer. Zo kan het zijn dat een koper of huurder in een huis met energielabel A méér moet investeren dan iemand in een huis met energielabel B of C, voordat de woning aardgasvrij-ready is.

Bron: AD en BNR