Bureauwaardering

De nieuwe Europese richtlijn voor woningtaxaties jaagt huiseigenaren op kosten en levert hen geen enkel voordeel op. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis in een reactie op de maatregel van de European Banking Authority (EBA). Vanaf juni 2021 moet een huiseigenaar voor elke nieuwe of wijziging van een (lopende) hypotheek een taxatierapport laten opmaken.

Volgens de VEH is de taxatieverplichting “disproportioneel” voor de Nederlandse huiseigenaar die een bancaire hypotheek heeft afgesloten. Daarom roept de belangenvereniging van huiseigenaren De Nederlandsche Bank (DNB) op bij de EBA te pleiten voor een afwijkende richtlijn voor de Nederlandse hypotheekmarkt.

Lees verder onder de afbeelding

taxatie

Voor elke wijziging van een bancaire hypotheek moet er een fysieke taxatie worden verricht

Momenteel volstaat een modelmatige online taxatie voor elke nieuwe hypotheek of een wijziging van de hypotheek vanwege een verbouwing of een lagere rente. Soms is een waardebepaling niet eens nodig, bijvoorbeeld in het geval van overwaarde van het huis.

Veel geld, geen voordeel

Volgens directeur manager belangenbehartiging Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis kost een fysiek taxatierapport 400 tot 500 euro. Daarbij meet de taxateur de woning op en beoordeelt de waarde. “Dat kost de huiseigenaar veel geld als hij straks voor elke wijziging van de hypotheek een dergelijk rapport moet laten opmaken. Echter aan die rapporten heb je niets. Bovendien gaan al die extra taxaties tot vertragingen leiden.”

Lees verder onder de afbeelding

taxateursenzo

Fysieke taxatie kost huiseigenaren honderden euro’s extra

Verzoek DNB

De nieuwe taxatierichtlijn van het EBA gaat in per 1 juni 2021 voor nieuwe hypotheken en een jaar later voor bestaande hypotheken. Tenzij DNB voor het einde van deze maand bij EBA aangeeft of ze op onderdelen van de richtlijn wil afwijken. Dit is voor afzonderlijke landen mogelijk omdat deze taxatierichtlijn geen wetgeving is. Zo geeft VEH als voorbeeld dat het percentage Nederlandse wanbetalers van hypotheken al vele jaren tot de laagste van Europa behoort. Omdat de Europese richtlijn van EBA alleen van toepassing is op banken mogen verzekeraars en regiepartijen wel modelmatige waardebepalingen blijven accepteren. Vanwege deze marktverstoring pleit Vereniging Eigen Huis ervoor om van de nieuwe Europese taxatierichtlijn af te wijken.

Voordelen modelmatige taxaties

Voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek kunnen huiseigenaren sinds 2016 gebruik maken van een modelmatige online taxatiemethode. Geldverstrekkers accepteren deze taxaties voor hypotheken tot 90% van de waarde van de woning. Deze moderne werkwijze biedt volgens de VEH veel voordelen. Er is geen huisbezoek nodig. Daarnaast is het rapport binnen een minuut digitaal beschikbaar. Bovendien zijn de kosten met circa 30 euro bescheiden. Minister Hoekstra van Financiën toonde zich al voorstander van modelmatig taxeren.

Voor sommige hypotheekmutaties is zelfs geen taxatie nodig. Bijvoorbeeld bij voldoende overwaarde, waardoor de bank geen risico loopt. Bij een renteaanpassing accepteren veel geldverstrekkers de kosteloze WOZ-waardebeschikkingen van gemeenten. Als de EBA-regels van kracht worden, vervallen al deze consumentvriendelijke mogelijkheden in één klap.

Systematische overwaardering

Daarom doet de Vereniging Eigen Huis een dringend beroep op DNB om op te komen voor de belangen van de Nederlandse huizenbezitters, geldverstrekkers en taxatiebranche. het is de vraag of De Nederlandsche Bank gehoor geeft aan het VEH-verzoek. DNB klaagde vorig jaar over een systematische overwaardering bij traditionele, fysieke woningtaxaties.

————–

Lees ook meer over de toekomst van het taxeren op de conferentie Taxatiesummit