afschaffen jubelton

Het afschaffen van de jubelton, de regeling waarbij ouders hun kinderen eenmalig €100.000 kunnen schenken, maakt huizen niet betaalbaarder, menen experts. Politieke partijen willen een einde maken aan de belastingvrije schenking omdat die de huizenprijzen zou opdrijven.

Nutteloos, vindt directeur Michiel Meijer van Van Bruggen Adviesgroep. “Ouders die geld schenken aan hun kinderen blijven dit doen, ook als dat fiscaal wat minder aantrekkelijk is.” Volgens Meijer is het één van de weinige manieren om hun kinderen nog aan een huis te helpen. “De extra belastingdruk nemen ze dan voor lief”, vult Mark Hessel van De Hypotheker aan. De financieel- en hypotheekadviseurs deden hun uitspraken tegen BNR Nieuwsradio.

Een ingreep met weinig effect, vreest Martin Hagedoorn van de Hypotheekshop. “Afschaffen maakt geen verschil omdat het inmiddels zo is ingeburgerd dat ouders hun kinderen helpen.” Mensen gaan gewoon méér schenken, denkt hij. “Mensen die een ton hebben liggen, kunnen ook wel € 110.000 missen.”

Dikkere portemonnee

Ouders zetten bovendien steeds vaker hun overwaarde in om kinderen te helpen bij de aankoop van hun huis, bevestigen verschillende adviseurs. “Onze adviseurs merken dit jaar dat er een enorme toename is van ouders die hun eigen hypotheek verhogen om hun kinderen te helpen. Dat geld wordt of doorgeleend of geschonken”, legt Hagedoorn uit.

Ook de hoogte van het bedrag neemt toe. “Een paar jaar terug ging het om schenkingen van € 20.000, nu zijn schenkingen van € 50.000 of 100.000 de normaalste zaak van de wereld”, zegt Hagedoorn.

“Mensen die een ton hebben liggen, kunnen ook wel € 110.000 missen.

– Martin Hagedoorn, de Hypotheekshop

Volgens Hagedoorn is de staat van de woningmarkt er zo ernstig aan toe, dat het ‘noodzaak’ is geworden dat ouders moeten inspringen om hun kinderen te helpen. ‘De situatie van de woningmarkt is van dien aard dat de hulp van ouders noodzaak is geworden.’

Om de druk op de woningmarkt te verminderen, ziet hij meer in het realiseren van extra tijdelijke woningen. Verder helpt het als kantoorruimtes sneller naar woningen worden getransformeerd, zegt Michiel Meijer van Van Bruggen Adviesgroep. “Zo koop je tijd voor het befaamde bouwen, bouwen, bouwen.”

Jubelton weinig gebruikt

Dat het afschaffen van de jubelton nutteloos is, wil Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt van de TU Delft, niet zeggen. Toch ziet hij ook weinig effect. “Het heeft weinig effect op de prijsontwikkeling. Als je het afschaft gaan mensen ook wel die 10 procent schenkbelasting betalen. En anders kan je ook eenmalig ruim € 27.000 belastingvrij schenken. Dan moet je nog € 6.000 à 7.000 belasting betalen over die ton. Ik denk dat weinig ouders die het geld hebben het dan niet meer zullen doen.” Boelhouwer benadrukt dat ‘slechts 10.000’ mensen gebruik hebben gemaakt van de jubelton.

“Als je het afschaft gaan mensen ook wel die 10 procent schenkbelasting betalen. Ik denk dat weinig ouders die het geld hebben het dan niet meer zullen doen.”

– Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt, TU Delft

 

GroenLinks is één van de partijen die de jubelton wil afschaffen. GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet noemt de argumenten dat rijke ouders ook bereid zijn om de belasting wel te betalen, juist een goede reden om de jubelton wel af te schaffen. “Jaarlijks geeft de overheid een belastingkorting van ongeveer € 188 miljoen aan rijke ouders om hun kinderen een huis te laten kopen. Dat klinkt sympathiek, maar het gaat naar een heel klein deel van de samenleving dat het financieel toch al niet lastig heeft.”

Ook wordt de ongelijkheid door de jubelton groter, meent de hoogleraar van de TU Delft. ‘Binnen de generaties wordt de ongelijkheid groter. Mensen die al vermogend zijn en een groot inkomen hebben, krijgen vaak die jubelton. Dan is het ook niet echt nodig.’ Het afschaffen zet volgens Boelhouwer dan ook ‘niet veel zoden aan de dijk’.

Ook demissionair staatssecretaris Vijlbrief van financiën zei deze zomer dat de jubelton de vermogensongelijkheid vergroot.