betaande koopwoningen

Bestaande koopwoningen waren in juli 7,4% duurder dan in juli 2019. De prijsstijging schommelde de afgelopen 4 maanden rond de 7,5%. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Prijsindex bestaande koopwoningen

Sinds een dieptepunt in juni 2013 stijgen de huizenprijzen. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In juli 2020 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in juli van dit jaar 49,7 procent hoger. Ook in juni stegen de prijzen al met 7%.

Meer transacties en hypotheken in juli

Het Kadaster maakte bekend dat het in juli 22.571 woningtransacties heeft geregistreerd. Dat is ruim 7% meer dan een jaar eerder. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn 129.073 woningen van eigenaar gewisseld, bijna 7% meer dan in dezelfde periode van 2019.

Ook heeft het Kadaster in juli voor €15.219 miljoen aan nieuwe hypotheken ingeschreven. Dat is 31% meer dan een jaar eerder, toen de teller stopte bij € 11.622 miljoen. Het aantal hypotheken is met ruim een kwart gestegen.

De toename is minder sterk dan in juni, toen de productie met bijna de helft steeg en het aantal nieuwe hypotheken met 43%.

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard van het CBS.

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert het CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 21 oktober beschikbaar.