happy_mortgage-broker

Veel media berichtten maandagmorgen dat de boete op het vroegtijdig aflossen van hypotheken verboden wordt als gevolg van nieuwe EU-regels. De waarheid ligt genuanceerder volgens adviesketen De Hypotheker. Europese regels gaan voor meer transparantie zorgen over de opbouw van de boete bij vervroegd aflossen. Toezichthouder AFM moet nog uitwerken wat de nieuwe Europese regels voor de Nederlandse markt betekenen.
 

Europese regels gaan voor meer transparantie zorgen over de opbouw van de boete die hypotheeknemers moeten betalen als zij vervroegd een flink deel van hun lening willen aflossen. De toezichthouder AFM moet nog uitwerken wat de nieuwe Europese regels voor de Nederlandse markt betekenen.

Onder meer het Algemeen Dagblad berichtte maandag dat de boete op het vroegtijdig aflossen van hypotheken verboden wordt als gevolg van nieuwe EU-regels. De waarheid ligt iets genuanceerder volgens adviesketen De Hypotheker. De adviesgroep vertelt dat banken vanwege de nieuwe Europese regels transparant moeten zijn over de manier waarop ze de kosten berekenen  die ze in rekening brengen. Ook mogen ze geen winstopslag (meer) rekenen. “Dat is een goede zaak”, zegt Jill Aalders van De Hypotheker.

Black box

Het is volgens de adviesgroep nog onduidelijk wat de daadwerkelijke financiële gevolgen zijn voor de consument  van deze nieuwe Europese regels. “Het kan zijn dat de kosten lager uitpakken voor de consument, maar het kan ook dat de kosten gelijk blijven met wat nu het geval is. Dat is ook voor ons nog een black box.”

Nederlandse gedragscode

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) liet vanochtend in een reactie op de eigen website weten dat de Europese richtlijn voor hypotheken (MCD) materieel niet tot een verandering zal leiden bij een extra aflossing van een hypotheek. Volgens de NVB zorgt gedragscode Hypothecaire financieringen er al voor dat banken in Nederland alleen de financieringskosten (de kosten die zij zelf maken om de hypotheek mogelijk te maken) in rekening brengen. “De bank maakt daar geen winst op. Daar komt bij dat in de praktijk blijkt dat voor veruit de meeste klanten van banken de ruimte om kostenvrij af te lossen ruim voldoende is.”

Ergernis

Consumentenorganisaties klagen al jaren over de hoge kosten voor consumenten als ze een hypotheek vroegtijdig willen aflossen of oversluiten. De AFM gaat de gevolgen van de nieuwe Europese regels onder de loep nemen. Daarna volgt een ministerieel besluit over dit onderwerp.