Vastgoed Actueel Energiezuinige woning

Vista Hypotheken komt met een rentekorting voor energiezuinige woningen. Daarmee is het de vierde geldverstrekker na Triodos, ABN Amro en Rabobank.

Vista Hypotheken komt met een rentekorting voor energiezuinige woningen. Daarmee is het de vierde geldverstrekker na Triodos, ABN Amro en Rabobank.

De rentekorting van Vista Hypotheken geldt voor alle woningen met een (voorlopig) energielabel A, waarvoor vrijwel alle woningen vanaf bouwjaar 2006 in aanmerking komen. 

Hogere verkoopprijs

De Hypotheekshop verwacht dat duurzaamheid van de woning een steeds grotere rol gaat spelen bij hypotheekverstrekking. Uit onderzoek van de Tilburgse hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen kwam eerder al naar voren dat een energielabel A of B een 1,5 á 2 procent hogere verkoopprijs oplevert. Brounen onderzoekt de komende tijd of hypotheken voor woningen met een A-label ook een kleiner risico vormen voor de verstrekker.

Meer individuele differentiatie in hypotheekrente

De Hypotheekshop verwacht ook dat geldverstrekkers rentetarieven in de toekomst meer op de persoon gaan afstemmen. In het weekbericht zegt de adviesketen dat door ‘Risk Based Pricing’ hypotheekrentes voor hetzelfde leenbedrag meer van elkaar gaan verschillen. Variaties in inkomen en onderpand worden volgens de Hypotheekshop belangrijker redenen voor geldverstrekkers om rentekortingen te geven.

De adviesketen geeft aan dat er vier gronden zijn om klanten een rentekorting te geven: 1. Op basis van de ‘lening’ (annuïteiten of aflossingsvrij, met of zonder NHG, hoogte van de lening in verhouding tot de woningwaarde); 2. ‘commercie’ (met of zonder betaalrekening, stallen van spaargeld, werkgeverskorting); 3. ‘onderpand’ (duurzaamheid, nieuwbouw) en 4. ‘inkomen’ (met of zonder verzekering voor de gevolgen van arbeidsongeschiktheid/werkloosheid of overlijden, jaarlijks informeren door consumenten over hun inkomensontwikkeling).

Bron: De Hypotheekshop