De afgelopen vijf jaar worden weer huizen met grotere tuinen gebouwd. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Wat is uw huis waard?’ van Elsevier Weekblad en het Kadaster. En er is een record gesneuveld: voor het eerst in een Nederlandse wijk overstijgt de gemiddelde vierkantemeterprijs de 9.000 euro.  

De opstellers van het onderzoek ‘Wat is uw huis waard’ vergeleken over 2019 de woningprijzen per vierkante meter in alle 3.164 wijken in Nederland. Daarnaast stelden ze het gemiddelde tuinoppervlak vast. Verder analyseerden de onderzoekers de dynamiek van het aantal huizentransacties in deze wijken. Tenslotte bekeken ze waar de gemiddelde huizenprijzen naar verhouding laag zijn in combinatie met een hoge prijsstijging, de zogeheten Parelwijken.

Gemiddelde prijs per vierkante meter woonoppervlak

Elk jaar bieden Elsevier Weekblad en het Kadaster inzicht in de situatie op de Nederlandse huizenmarkt. Uitgangspunt van het onderzoek is de gemiddelde, betaalde prijs per vierkante meter woonoppervlak. Het gaat dus niet om WOZ-waarden of vraagprijzen van koophuizen, maar om werkelijk betaalde bedragen. Daarnaast analyseren ze de prijsontwikkeling ten opzichte van de drie voorgaande jaren: 2016, 2017 en 2018.

Record vierkantemeterprijs

In 2019 werden in totaal 212.344 bestaande koophuizen verkocht. Dat is 4,6 procent van de totale voorraad van ruim 4,65 miljoen huizen. Gemiddeld betaalde de huizenkoper 2.498 euro per vierkante meter. Afgelopen jaar betaalde men het meest voor een vierkante meter woonoppervlak in de wijk Grachtengordel-West in Amsterdam: 9.021 euro. Daarmee overschreed deze wijk de magische grens van 9000 euro.

Een ander record vestigt een wijk in het Groningse Bad Nieuweschans met een vierkantemeterprijs onder de 1.000 euro, namelijk gemiddeld 919 euro per vierkante meter. Een ander opzienbarende ontwikkeling is dat er afgelopen jaar 455 appartementen voor meer dan 1 miljoen euro zijn verkocht, waarvan 101 buiten Amsterdam.

Lees verder onder de afbeelding

 

Dure wijken buiten Amsterdam

De zestig duurste wijken van Nederland liggen in Amsterdam. Daar stijgen de prijzen nauwelijks meer. Kopers waaieren uit over de agglomeraties rond steden. Zo leggen woningkopers in Diemen meer dan 5.000 euro per vierkante meter neer. Villawijk Aerdenhout in gemeente Bloemendaal staat het hoogst genoteerd op de lijst met duurste wijken buiten Amsterdam. Opmerkelijker is de hoge positie voor de wijk Bosgebied en Krachtighuizen bij het Gelderse Putten. Voor het duurste huis op De Veluwe werd 8.400 euro per vierkante meter betaald.

Grotere tuinen

De laatste vijf jaar blijken de tuinen weer groter bij huizen die toen werden gebouwd. Een doorsneehuis heeft nu een tuin van gemiddeld 236 per vierkante meter. De buitenwijken in de ­gemeente Huizen in Noord-Holland herbergen grote tuinen en één vierkante meter woon­oppervlak kost daar 5.317 euro. Tuinen in de wijk Oost in het Groningse Westerwolde zijn groter en daar kost één vierkante meter 1.552 euro.

Lees verder onder de afbeelding

Het tuinoppervlak ten opzichte van het woonoppervlak is weer gestegen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd een dieptepunt bereikt met gemiddeld 150 m2. Grote tuinen en relatief goedkope woningen vinden woningzoekenden in het noorden en oosten van het land. In Frederiks­oord in het Drentse Westerveld zijn de tuinen het grootst: gemiddeld 948 vierkante meter tegen een relatief lage vierkante meterprijs. Daarentegen liggen de kleinste tuinen in twee peperdure wijken: de Nieuwmarktbuurt en Jordaan in Amsterdam.

 

Lees meer over het onderzoek in Elsevier Weekblad