HDN ziet hypotheekmarkt krimpen
Ten opzichte van het eerste kwartaal daalde het aantal hypotheekaanvragen met ruim een kwart. Foto: Gerd Altmann, Pixabay

Door de voortdurende rentestijgingen is de drukte op de hypotheekmarkt afgenomen in het afgelopen kwartaal. Er werden 142.019 hypotheekaanvragen verstuurd, een daling van 3,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (146.655). In vergelijking met het eerste kwartaal (191.213) gaat het om een daling van 25,7%.

Dit meldt HDN (Hypotheken Data Netwerk) in het nieuwste kwartaaloverzicht. De renteverhogingen hebben een abrupt einde gemaakt aan de dominantie van de oversluiters op de hypotheekmarkt. De niet-kopersmarkt laat een krimp van 8,2% zien ten opzichte van een jaar geleden.

Eindsprint van oversluiters

Vergeleken met het eerste kwartaal kromp de niet-kopersmarkt zelfs met 40%: van 119.301 naar 71.012 aanvragen. Vooral de oversluiters blijven weg, terwijl het aantal bijsluitingen (verhogingen & tweede hypotheken) nog redelijk op peil blijft. Daar moet wel bij gezegd worden dat er juist in het eerste kwartaal een soort eindsprint gaande was van oversluiters die nog snel wilden profiteren van de lage rente.

Opmerkelijk is dat de niet-kopersmarkt in alle provincies daalde behalve in Zeeland. Daar steeg de niet-kopersmarkt zelfs flink met 14%.

Groei kopersmarkt

De kopersmarkt groeide met 2,5% ten opzichte van Q2 2021. Dit tweede kwartaal werden er 71.007 aanvragen gedaan voor de aanschaf van een woning. Vooral in Gelderland (+16%), Flevoland (+14%) en Utrecht (+13%) begint het aantal kopers flink aan te trekken. Limburg en Drenthe bleven vrijwel gelijk aan het tweede kwartaal 2021.

Maar de zogeheten Opstromer Nieuwbouw, die in eerdere jaren meermaals de sterkste stijging liet noteren, daalde fors in het aantal aanvragen, van circa 8.000 in Q2 2021 naar 5.900 nu (-26%). Naast de al eerder genoemde rentestijgingen zal bij deze groep de haperende bouwsector een rol spelen.

Hypotheeksom vlakt af

Binnen de kopersmarkt (starters en doorstromers) is een afvlakking van de hypotheeksom te zien vergeleken met het eerste kwartaal. Het gemiddelde hypotheekbedrag daalde met 2,6% naar € 353.800,-. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag nog wel iets gestegen met 1,8% (dat was € 347.500,- in Q2 2021).

LTI gedaald

Waar kopers in voorgaande kwartalen steeds meer gingen lenen in verhouding tot het eigen inkomen, is de LTI het afgelopen kwartaal juist gedaald: van 4,42 in Q2 2021 naar naar 4,25 het afgelopen kwartaal. Dit hangt direct samen met de hogere maandlasten als gevolg van de rentestijging.

Het aantal kopers dat koos voor NHG is vrijwel gelijk gebleven aan vorig jaar. Met circa 20.000 aanvragen werd een groei van 0,4% genoteerd.

Friesland meest duurzaam

Bij 10,3% van alle hypotheekaanvragen in het tweede kwartaal van 2022 namen kopers energiebesparende maatregelen mee in de hypotheek. Met name in Friesland zijn mensen duurzaam bezig: hier werden bij de aanschaf van de woning in 18,1% van de aanvragen energiebesparende maatregelen meegefinancierd. Dat is zo’n drie keer vaker dan in Noord-Holland, waar het slechts 6,2% van de aanvragen betreft.

De Hypotheker

De Hypotheker ziet in de eigen cijfers hetzelfde gebeuren als HDN. Het gemiddelde hypotheekbedrag daalde volgens in het tweede kwartaal van 2022 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021: van € 326.000 naar € 322.000 euro. Dat is voor het eerst sinds drie jaar. Tegelijkertijd is het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning sinds begin dit jaar met 9 procentpunt toegenomen (van 39 naar 48%) van het totaal aantal hypotheekaanvragen.

Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker, vindt dit een positieve ontwikkeling. “Hoewel er nog steeds sprake is van krapte op de woningmarkt, is er nu aantoonbaar minder concurrentie en zijn kopers geneigd minder te overbieden. Hierdoor is de kans op het vinden van een betaalbare woning iets groter dan in de afgelopen periode.

Vorige week meldde o.a. de Rabobank ook een daling in het aantal bezichtigingen en transacties.