Hoge huizenprijzen leiden tot ruimtelijke segregatie
Starters kunnen alleen nog maar in goedkope wijken terecht. Foto: Mohamed Hassan, Pixabay

Koopstarters kunnen de laatste jaren alleen nog maar een woning vinden in goedkope wijken. Dit kan leiden tot verminderde leefbaarheid en ruimtelijke ongelijkheid.

Daarvoor waarschuwt onderzoekster Lianne Hans van het Kadaster in een artikel voor het wetenschappelijke tijdschrift Real Estate Research Quarterly, een uitgave van de Vereniging van Vastgoedonderzoekers Nederland VOGON.

Kans nihil

Zoals bekend kunnen huishoudens, in het bijzonder koopstarters en middeninkomens, steeds moeilijker een woning vinden die aan hun wensen voldoet. In bepaalde wijken liggen de gemiddelde huizenprijzen zo hoog – met prijstoenames tot 75% sinds de kredietcrisis – dat de kans dat starters hier nog een woning vinden nihil is.

Daarnaast spelen de strengere leennormen een rol. Jonge alleenverdieners hebben hier de meeste last van. Ruim een kwart van de eenverdieners leent bijna maximaal bij de aankoop van de eerste woning. Eerder al waarschuwde DNB dat de woonlasten van koopstarters, in verhouding tot het besteedbaar inkomen, stijgen sinds 2016.

Negatieve spiraal

Gevolg is dat starters alleen nog maar in goedkope wijken terecht kunnen. Zo neemt de concentratie van lage inkomens in arme wijken toe. Hierdoor ontstaat ruimtelijke ongelijkheid: de leefbaarheid in vooral de arme wijken neemt af. Dit kan weer de huizenprijzen drukken. Op den duur kan er een negatieve spiraal ontstaan waarin de huizenprijzen in populaire wijken verder toenemen, terwijl die in goedkopere wijken achterblijven.

Investeerders

Ander probleem is dat juist in de goedkoopste wijken de activiteit van particuliere investeerders sterk is toegenomen. In deze wijken worden starters dus mogelijk ook verdrongen, doordat de beleggingswaarde van woningen hoger ligt dan de maximale hypotheek die zij kunnen krijgen.

Tussen wal en schip

Ten slotte is er een aanzienlijke groep koopstarters met een middeninkomen, die helemaal niet kunnen kopen bij de huidige inkomensnormen. Ze vallen vaak tussen wal en schip: ze verdienen te veel om aanspraak te maken op een sociale huurwoning, maar te weinig om een woning te kunnen kopen. Private huur is vaak te duur of niet beschikbaar.