zaterdag, maart 25, 2023
Home Dossiers Juridische zaken en regelgeving Hoge Raad: inkomsten Airbnb niet vrijgesteld van belasting

Hoge Raad: inkomsten Airbnb niet vrijgesteld van belasting

246
Airbnb

Geld dat verdiend wordt met de verhuur van een deel van de eigen woning via bijvoorbeeld Airbnb is alleen vrijgesteld van belasting als de huurder staat ingeschreven op dat adres. Dat heeft de Hoge Raad vorige week bepaald.

De Belastingdienst ging in beroep tegen een eerdere uitspraak van het gerechtshof. Volgens de Belastingdienst is de kamerverhuurvrijstelling bedoeld om het aanbod aan studentenkamers te vergroten en niet voor verhuur via Airbnb.

“Het arrest sluit aan bij het standpunt van de Belastingdienst dat de kamerverhuurvrijstelling in dit soort situaties niet van toepassing is”, laat de dienst weten in een reactie op de uitspraak. Eerder had het gerechtshof geoordeeld dat inschrijven op het adres door de huurder niet nodig was om in aanmerking te komen voor de vrijstelling.

Airbnb-verhuurder maakte bezwaar

“Het oordeel van het gerechtshof is volgens de Hoge Raad onjuist. De wettelijke inschrijvingseis heeft niet slechts een bewijsfunctie maar is een voorwaarde voor toepassing van de kamerverhuurvrijstelling”, stelt de beroepsinstantie nu. Dit betekent dat als iemand niet op het adres staat ingeschreven, 70% van de inkomsten uit de verhuur tot het inkomen moet worden gerekend.

De zaak kwam aan het rollen toen een Airbnb-verhuurder bezwaar maakte tegen een navordering van de Belastingdienst. Daarbij werd een beroep gedaan op de kamerverhuurvrijstelling.

Tijdelijke verhuur via platforms als Airbnb liggen de laatste tijd vaker onder vuur. In sommige gementen is een vergunningplicht ingevoerd of is verhuur via het platform helemaal verboden.