Vastgoed Actueel BENG Warmtepomp

Wie denkt een zo goed als energieneutrale woning te kopen, kan wel eens bedrogen uitkomen. Nieuwe energienormen voor nieuwbouwwoningen (BENG) zijn onbetrouwbaar en leiden tot hogere woonlasten, waarschuwen verschillende experts en belangenorganisaties.
 

Wie denkt een zo goed als energieneutrale woning te kopen, kan wel eens bedrogen uitkomen. Nieuwe energienormen voor nieuwbouwwoningen (BENG) zijn onbetrouwbaar en leiden tot hogere woonlasten, waarschuwen verschillende experts en belangenorganisaties.

‘Hogere woonlasten door hoger aansluittarief’

De Nederlandse Isolatie Industrie (NII) meldde vorige week al zich grote zorgen te maken over de dreigende afzwakking van de BENG-(Bijna Energie Neutrale Nieuwbouw)-eisen. Het veel lagere BENG-ambitieniveau ten opzichte van de plannen uit 2015 leidt onder andere tot hogere woonlasten voor consumenten, stelt NII.

BENG-eisen niet goed voor warmtepomp

Sinds 1 juli 2018 worden nieuwbouwwoningen niet meer aangesloten op aardgas. Het belangrijkste alternatief voor de gasketel is een warmtepomp, maar een warmtepomp is gebaat bij een goed geïsoleerde woning. De huidige geadviseerde BENG-eisen, zo stelt de NII, zorgen juist voor een minder goede isolatie. Hierdoor worden huurders en kopers geconfronteerd met een verhoging van de woonlasten die kunnen oplopen tot € 750,- per jaar. Deze kosten zijn het gevolg van het hogere aansluittarief voor elektriciteit (bijvoorbeeld van 3 x 25 naar 3 x 35 Ampère) en de hogere investerings- en onderhoudskosten voor het zwaardere verwarmingssysteem dat nodig is.

20% ontevreden over warmtepomp

Overigens is een op de vijf mensen met een warmtepomp ontevreden over de werking van het duurzame alternatief voor de CV-ketel. Dat blijkt uit een enquête van Radar, ingevuld door ruim 1.100 consumenten die een warmtepomp hebben of hebben gehad. 20 procent van de mensen krijgt het huis niet warm genoeg en bij 17 procent valt de energierekening niet lager maar juist hoger uit na installatie van de warmtepomp. En dat terwijl kostenbesparing de belangrijkste reden is (34 procent) om te kiezen voor een warmtepomp.

“De reportage van Radar over warmtepompen was in totaliteit genuanceerd, maar de praktijkcase was uitzonderlijk en daarom niet goed gekozen.” Dat stelt Frank Agterberg, voorzitter van de Dutch Heatpump Association (DHPA) in reactie op het programma dat op 25 februari werd uitgezonden.

Bekijk de uitzending van Radar 

‘Eisen kunnen veel hoger gesteld worden’

In de BENG-normen van het kabinet zijn de isolatie-eisen eigenlijk helemaal niet streng, bevestigt ook Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu tegenover BNR. “Omdat er in de praktijk al goed geïsoleerd wordt, kunnen de eisen veel hoger gesteld worden”, zegt Demmers. “Als dat niet gebeurt, zitten mensen straks met een woning die niet zo energiezuinig is als zou kunnen en ook zou moeten. En bij onvoldoende isolatie wordt de energierekening ook nog eens hoger.”

Lees verder onder het interview van BNR 

‘BENG is Bouwbesluit plus zonnepaneel’

Met twee vingers in de neus. Zo kunnen straks de energie-eisen (BENG-eisen) voor de meeste nieuwe woningen gehaald worden, concludeerde Bouwwereld begin deze week. Ten opzichte van een huidige bouwbesluitwoning moeten er alleen wat extra pv-panelen op het dak. 

Aanleiding is een doorrekening van 12 representatieve woningbouwprojecten van verschillende bouwtypen door adviesbureau Nieman Raadgevende Ingenieurs. In sommige gevallen hoeft er bij BENG zelfs minder geïsoleerd te worden dan onder de huidige EPC 0,4-eis. Bouwvergunningen die vanaf 1 januari 2020 worden aangevraagd worden alleen gehonoreerd als de woningen voldoen aan de BENG-eisen. Dat zijn eisen die gesteld worden aan de schil (BENG-eis 1), aan de installaties in de woning (BENG-eis 2) en aan de hoeveelheid duurzame energie die opgewekt wordt (BENG-eis 3).

Geen prikkel

“Is er straks met BENG geen prikkel meer om zwaarder te isoleren dan de grenswaardes van het Bouwbesluit? Dat klopt”, zei Harm Valk van Nieman en voorzitter van de Projectgroep NTA 8800 25 bij een bijeenkomst van het ZEN-platform, een club van vooruitstrevende lidbedrijven van Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB.

Uit een enquête onder de aanwezige leden van het ZEN-platform kwam naar voren dat er behoefte was aan een strengere BENG-eis 1. Ook was er veel animo voor het opschuiven van de deadline: 1 januari 2020 is te snel, zo was het oordeel, al was het alleen maar omdat op dat moment nog niemand de gloednieuwe rekensoftware onder de knie heeft.

Minister tegen strengere eisen

Minister Ollongren is bang dat strengere eisen voor bijna-energieneutrale woningen slecht uitpakken voor de bouwproductie. Een deel van de Tweede Kamer dringt daar op aan, maar minister Ollongren voelt daar weinig voor, bleek vorige week tijdens een debat over de BENG.

Bron: BNR, Cobouw, Bouwwereld