huis kopen
Een droomhuis kopen in Amsterdam is lastig, maar niet onmogelijk. - Foto: Pexels

Wanneer je op zoek bent naar een mooi koophuis in Amsterdam ben je misschien langer bezig met je zoektocht dan je vooraf had gehoopt. Nadat er jarenlang torenhoge prijzen werden gevraagd voor koophuizen daalde de vraagprijs de laatste maanden. 

Partnercontent 

In ieder geval tot afgelopen maand: uit onderzoek van CBS en Kadaster blijkt dat er weer een stijging te zien is. Goed nieuws voor woningeigenaren met verkoopplannen, minder goed nieuws voor starters en andere woningzoekenden die graag in Amsterdam willen wonen. Maar: met de tips en tricks in dit artikel is je droomhuis in Amsterdam misschien dichterbij dan je dacht.

Kijk door het interieur heen bij zoektocht naar woning

Een mooie koopwoning vinden in Amsterdam is bijna te vergelijken met het zoeken naar een speld in een hooiberg. Soms staat een koophuis nog niet eens online of het is al verkocht. Dat betekent gelukkig niet dat er helemaal niks meer beschikbaar is. Sterker nog: er zijn vaak heel wat huizen die wellicht wat ouder zijn of die over een vreselijk interieur beschikken waarbij het verkoopproces wat langer duurt.

Je raadt het al: dat zijn precies de huizen waar jij wellicht een kijkje moet gaan nemen. Veel woningzoekers zijn verwend en willen een woning die helemaal af is – van binnen én van buiten. Het interieur doet ontzettend veel binnen het verkoopproces. Moet er nog wat gebeuren aan een huis dan zul je zien dat er al minder geïnteresseerden zijn. Kijk daarom door het interieur heen en zie de mogelijkheden die je er zelf mee kunt doen.

Schakel een makelaar in om huis te kopen

Heb je eenmaal een woning gevonden en kan het bieden beginnen, maar heb je geen idee wat je moet doen? Of lukt het je maar niet om een passend koophuis in Amsterdam te vinden? Om je kans op succes iets te vergroten, is het aan te raden om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Er zijn volop makelaars beschikbaar die heel Amsterdam of een deel van Amsterdam onder hun hoede hebben.

Zo vind je bijvoorbeeld voldoende makelaars in Amsterdam Zuid Oost die jou kunnen helpen in je zoektocht. Een makelaar heeft verstand van zaken en weet waar je zoal op moet letten bij het kopen van een huis. Daarnaast kan hij of zij ales voor je checken wat betreft vergunningen en dossiers, zodat je weet wat je te wachten staat. Omdat een makelaar een groot netwerk heeft, is de kans op een woning groter dan wanneer je zelf moet gaan zoeken.

Bezichtig meerdere woningen in verschillende wijken

Wonen in Amsterdam betekent dat je heel veel opties hebt. Er zijn namelijk zoveel wijken en buurten te vinden dat het in het ene deel van de stad heel anders wonen is dan in het andere deel van de stad. Wanneer je de stad nog niet goed kent, is het aan te raden om meerdere woningen te bezichtigen door heel Amsterdam. Zo krijg je helder voor jezelf wat je wel of wat je niet zoekt bij een koophuis.

Ook al ga je bij tien huizen kijken die uiteindelijk toch niets zijn; door meer ervaring en kennis van de woningmarkt is het gemakkelijker om uiteindelijk te weten wat je wél zou willen. Stel daarbij een wensenlijstje op dat je uit kunt breiden na iedere bezichtiging. Tegenwoordig lijkt het wel alsof mensen een huis kopen alsof ze een brood aanschaffen bij de bakker; helemaal in Amsterdam. Een beetje kritisch zijn kan echt geen kwaad.

Zorg dat je financiën op orde zijn voor het geval dat

Oké, een droomhuis kopen in Amsterdam is weliswaar wat lastig, maar zeker niet onmogelijk. Het kan ook zomaar gebeuren dat je geluk hebt nadat je een bod hebt uitgebracht. Daarom is het goed om op dit moment voorbereid te zijn. Kijk hoeveel je kunt lenen en hoeveel je van je eigen geld in kunt leggen. Dit moet je al gedaan hebben voordat je überhaupt gaat bieden op een woning in Amsterdam.

Op basis daarvan weet je namelijk binnen welke range je samen met een makelaar in Amsterdam kunt gaan zoeken. Ook geeft het rust om te weten hoeveel geld je per maand kunt missen om de hypotheek te betalen. Die zekerheid zorgt ervoor dat je een aantrekkelijke koper bent; daar houden verkopers van. Ze gaan het liefst in zee met iemand die dergelijke financiële zaakjes al geregeld heeft, zodat de kans op een succesvolle verkoop groter is. Investeer dus tijd in het maken van een financieel plan.