energielabel van een woning
Het energielabel is top of mind bij mensen. - Foto: Canva

Mensen die een huis willen kopen, kijken steeds kritischer naar het energielabel van een woning. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS bij makelaars.

“Een half jaar geleden was je als koper nog blij dat je een huis had. Maar nu kijken mensen wel degelijk naar hoe een huis scoort op energie, dat weegt nu echt zwaarder”, zegt Daan Kardol van Zuidstad Makelaars in Rotterdam.

‘Geen huis lager dan energielabel C’

“Je ziet dat het energielabel belangrijker wordt. Een F-label, daar kunnen mensen nu over vallen en een paar jaar geleden was dat niet zo”, zegt Juul van Amerom van Van Amerom Makelaardij in Zwolle. “Er zijn ook mensen die niet willen reageren op een huis met een label onder de C.” De energielabels lopen van A++++ voor de energiezuinigste huizen tot G voor de minst zuinige.

“Het energielabel is echt top of mind bij mensen”, weet Michel Clous van Puur Makelaars in Haarlem. “Als potentiële kopers op bezichtiging komen, hebben ze soms al zelf uitgerekend wat ze aan energiekosten kwijt zijn. En er wordt veel meer gekeken naar of een huis dubbel glas heeft, de leeftijd van de cv-ketel, of er isolatie is en of die makkelijk is aan te brengen.”

Lees verder onder de afbeelding

Er staan duizenden huizen te koop met energielabels F en G, blijkt uit cijfers van funda. – Bron: funda

Makelaar heeft rol bij verduurzamen

Puur Makelaars adviseert mensen die hun huis willen verkopen sinds een paar maanden om ervoor te zorgen dat ze een ‘goed’ energielabel hebben voordat ze het huis in de verkoop zetten. “Het kan niet altijd, maar als je je energielabel eenvoudig omhoog kunt schroeven met vloer- of dakisolatie, doe dat dan”, zegt Clous. “Ik vind ook dat wij als makelaars een rol moeten hebben om huizen energietechnisch goed uit de bus te laten komen.”

Maar het is voor een verkoper niet altijd makkelijk om te investeren in een hoger label. “Je gaat niet zomaar van een G-label naar B of C”, zegt Willem Donker van de Friese makelaar Kraak en Donker. “Dan moet er heel veel gebeuren. Dat kost veel en dat gaat een verkoper vaak niet meer doen.”

Meer lezen over de rol en invloed van de makelaar in de verduurzaming? Neem een proefabonnement en ontvang Vastgoed 7 over Duurzaamheid & energietransitie

Label in prijs verwerkt

Volgens hem is het niet zo dat woningen met label F of G niet meer verkocht worden. “Maar het komt wel in de prijsstelling tot uitdrukking. Je houdt meer rekening met de verbouwkosten voor de volgende eigenaar.”

Voor verkopers duurt een verbouwing vaak te lang. “Je moet ook mensen vinden om het voor elkaar te krijgen”, zegt Dirk-Jan van Woerden van Goos Makelaardij in Apeldoorn “En een aannemer vind je in deze tijden van personeelstekorten vaak niet binnen een maand.”


Warmtepomp kan ook met verhoogd prijsplafond niet uit

Wie een warmtepomp heeft of van plan is deze aan te schaffen om de woning te verduurzamen, is ook met het verhoogde prijsplafond niet beter af. In de meeste gevallen speel je quitte ten opzichte van verwarmen met een cv-ketel. Huishoudens die onlangs een nieuw energiecontract afsloten zijn zelfs ruim € 700 meer kwijt wanneer zij de warmtepomp prefereren boven verwarmen op gas. Dat concludeert vergelijkingswebsite Slimster. Die berekende onlangs al dat de eerste variant van het prijsplafond voor warmtepompeigenaren een klap in het gezicht was.

Slimster berekende wat de nieuwe aanpassingen voor verschillende soorten huishoudens betekenen. Een huishouden met een gemiddeld verbruik ziet de energiekosten door de aanschaf van een al dan niet hybride warmtepomp met € 100 tot € 120 per jaar dalen. “Een minieme besparing die niet opweegt tegen de hoge aanschafkosten van een warmtepomp, zeker niet in een periode waarin veel gezinnen het spaargeld ook goed voor andere zaken kunnen gebruiken”, aldus Marco Schuurman, eigenaar van Slimster. Huishoudens die onlangs overstapten naar een andere energieleverancier zijn nog veel duurder uit.


‘Labels vergelijken heeft geen zin’

Volgens makelaar Dylan Mulders van Heilbron Makelaardij in Doetinchem heeft het geen zin dat woningzoekers labels vergelijken. “Als je een woning gaat huren of kopen: je zit altijd met energieverbruik. Koop je de ene woning niet omdat die een energielabel E heeft, maar koop je een nieuwe woning die energielabel A heeft, zit er voor hetzelfde woonoppervlakte wel € 60.000 tot € 70.000 verschil in, of bij een huurwoning € 200 tot € 300 per maand. Dus onderaan de streep ben je hetzelfde kwijt”, zegt hij in het tv-programma Jan Houdt Huis van Omroep Gelderland.

Artikel gaat verder onder de video

‘Verbruik interessanter dan voorschot’

Aankoopmakelaar Guido Leerkes in Twello zegt in hetzelfde programma: “Eerder was iedere woning ‘verduurzaamd’ als het maar dubbel glas had, maar daar zit ook veel verschil tussen”, gaat hij verder. Ook vragen woningzoekers niet meer naar het voorschot voor gas en elektra, maar om het verbruik. “Dat is veel interessanter, want bij een nieuw contract liggen de prijzen vaak veel hoger.”

Bij een bezichtiging worden al meteen de opties bekeken, zegt aankoopmakelaar Mariet Kamphuis. “Wij kijken altijd tijdens een bezichtiging al naar of, waar en hoeveel zonnepanelen er kunnen. Iedereen roept meteen: we willen een warmtepomp, en dit en dat. Wij zeggen begin eerst met één ding. Je kan niet een huis uit 1970 helemaal potdicht maken.

Lees ook: Label C € 30.000 meer waard dan vergelijkbare woning met G