Woningprijzen

Door de coronacrisis gaan de huizenprijzen volgend jaar dalen. Dat verwachten economen van ABN Amro in hun analyse van de woningmarkt. Dit jaar vlakt de prijsstijging van woningen af.

ABN Amro: scherpe daling woningaankopen

De bankeconomen verwijzen naar een daling van het besteedbaar inkomen als gevolg van het aantal ontslagen. Dat heeft een negatief effect voor de hoogte van de potentiële hypotheek. Daarnaast verslechtert het inkomen door de stijgende hypotheekrente en dalende interesse van vastgoedbeleggers in de woningmarkt.

In navolging van de NVB verwacht ABN Amro dat hierdoor dit jaar het aantal woningaankopen scherp zal dalen. Voor volgend jaar voorspelt de bank een minder scherpe daling. Hoe groot de daling zal uitpakken, durft de bank niet te voorspellen. Dat hangt mede af van de voortzetting van de maatregelen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.

Artikel gaat verder onder de podcast waar Jimmy Lange de vooruitzichten voor de woningmarkt, de bouw en het vastgoed bespreekt met Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN Amro en Madeline Buijs, sectoreconoom Bouw en Vastgoed voor Sector Advisory bij ABN Amro.

Rabobank verwacht 20 procent minder verkopen dan in 2019

Ook de Rabobank schrijft dat de coronacrisis voor minder vraag naar koopwoningen zorgt, doordat werkgelegenheid verloren gaat en huishoudinkomens dalen. De maatregelen om de verspreiding van het virus te beheersen, maken het natuurlijk ook lastiger om huizen te bezichtigen, legt Rabobank-econoom Nic Vrieselaar uit. “Dit alleen al zet het aantal verkopen tijdens de lockdown onder druk.” Rabobank signaleerde twee weken geleden al dat rekening moet worden gehouden met minder huizenverkopen en een lagere prijsgroei in de eerste helft van 2020. De bank verwacht dat het aantal verkopen dit jaar terugvalt tot zo’n 175.000 huizen, 20 procent minder dan in 2019.

Vanaf de tweede helft van dit jaar zullen de huizenprijzen naar verwachting ook enkele kwartalen achtereen dalen. Omdat ze in de eerste helft van het jaar nog wel stijgen, zijn huizen gemiddeld in heel 2020 nog 3,9 procent duurder dan in 2019.

Voor 2021 gaat de bank uit van een voorzichtig herstel van het aantal verkopen. Vrieselaar: “Omdat het huizentekort nog altijd groot is, stijgen de huizenprijzen in de tweede helft van 2021 langzaam weer, maar liggen gemiddeld nog wel 3,3 procent lager dan in 2020.”

Recordaantal hypotheekaanvragen in eerste kwartaal

Ondanks de sombere vooruitzichten registreerde het Hypotheken Data Netwerk (HDN) in het eerste kwartaal nog een flinke stijging van het aantal woningaankopen én een recordaantal hypotheekaanvragen. Dat blijkt uit haar kwartaaloverzicht.  

Het aantal oversluiters vroegen het meest hypotheek aan (bron: HDN)

In de afgelopen drie maanden vroegen 138.653 mensen een hypotheek aan. Dat is 43% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging is met name te danken aan het aantal oversluitingen en tweede hypotheken (87% in de plus)

Het gemiddelde hypotheekbedrag steeg in deze periode met ruim 3,5% naar € 250.000. Die trend is vooral zichtbaar bij hogere inkomensgroepen. De gemiddelde woningwaarde in het eerste kwartaal steeg met 10% naar € 375.000. Als gevolg daarvan leggen mensen steeds meer eigen geld in bij de woningaankoop.

Groene hypotheek wordt een trend

De groene hypotheek wordt steeds meer een trend. Meer dan in 2019 worden energiebesparende voorzieningen meegefinancierd. Bovendien is er steeds meer vraag naar energiezuinige woningen.