huizenprijzen eurozone

De huizenprijzen in de eurozone zijn in het eerste kwartaal van dit jaar het sterkst gestegen sinds het vierde kwartaal van 2006. Volgens Eurostat ging de gemiddelde prijs van een koopwoning met 5,8 procent omhoog in vergelijking met een jaar geleden. Cijfers van CBS over het eerste kwartaal bevestigen de gegevens van Eurostat.

In de gehele Europese Unie stegen de prijzen voor bestaande en nieuwe woningen met gemiddeld 6,1 procent. Dat is de sterkste toename sinds het derde kwartaal van 2007, meldt nu.nl op basis van de cijfers van het Europese statistiekbureau.

Prijzen in Luxemburg het hardst omhoog

In Luxemburg gingen de prijzen het hardst omhoog. Hier was volgens Eurostat sprake van een toename van 17 procent op jaarbasis. Ook Denemarken, Litouwen, Tsjechië en Nederland staan in de kopgroep van EU-landen waar de prijzen het sterkst stijgen. Alleen in Cyprus was er een daling te zien.

Ook in het tweede kwartaal zijn de huizenprijzen verder opgelopen. NVM zei donderdagochtend dat de huizenprijzen in Nederland in die periode het sterkst zijn gestegen sinds 1995, toen werd begonnen met de metingen.

Meer transacties in eerste kwartaal

De transactieprijzen van Nederlandse koopwoningen, van zowel nieuwe als bestaande, waren in het eerste kwartaal van 2021 volgens het CBS gemiddeld 11,3 procent hoger dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal werden 66.627 bestaande koopwoningen en 6.794 nieuwbouwkoopwoningen verkocht. Dit is respectievelijk 29,2 procent en 4,2 procent meer dan een jaar eerder.

Lees verder onder de grafiek

ECB neemt woningprijzen mee in berekening inflatie

De Europese Centrale Bank (ECB) neemt vanaf nu ook de huizenprijzen mee in de inflatieberekening. Omdat het meerdere jaren duurt voordat de officiële richtlijn is aangepast, gaan de beleidsbepalers voorlopig uit van losse cijfers daarover.

Lees ook: Prijsstijging in Nederland sterker dan gemiddeld in EU