tijdelijke huurcontracten verbieden
Foto: Canva/LIVINUS

De prijzen op de Europese woninghuurmarkt blijven sterk stijgen en overtreffen zelfs de trend van het voorgaande kwartaal. Afgelopen kwartaal stegen de huren met maar liefst 14,5% in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar.

Amsterdam is de grootste uitschieter in Europa wat betreft de huurstijging ten opzichte van vorig kwartaal. De prijzen stegen er met 7,7% voor kamers, 9,2% voor studio’s en 10,8% voor appartementen. Ook is er een bovengemiddelde stijging te zien bij de prijzen van studio’s in Den Haag. Deze stegen het afgelopen kwartaal het hardst (12,7%) in vergelijking met de rest van Europa.

Amsterdam Europese uitschieter

Dat blijkt uit de Q1 Rent Index van internationaal huurplatform HousingAnywhere. Voor alle kamers, studio’s en appartementen zijn daarmee de maximale huren die voor de coronapandemie werden bereikt, overtroffen. Na de uitbraak in 2020 daalden de huren enige tijd. Sinds juli 2021 stijgen ze weer.

Wat betreft de huurstijging ten opzichte van vorig kwartaal laat Amsterdam de grootste uitschieter zien ten opzichte van heel Europa. De prijzen zijn bijna verdubbeld in vergelijking met het Europees gemiddelde voor elk type accommodatie.

De stijgende huurprijzen staan in schril contrast met de koopwoningmarkt. Daar lijkt voor het eerst sinds jaren sprake van een ‘koel briesje’, in de woorden van NVM-voorzitter Hoes.

Druk op huurmarkt blijft toenemen

Met de recente aankondiging van Eurostat dat de jaarlijkse inflatie in Europa in maart 2022 opliep tot 7,5%, zal de druk op de huurmarkt naar verwachting nog verder toenemen met het traditionele piekseizoen in zicht, het komende kwartaal.

Van de drie typen huurwoningen – kamers, studio’s en appartementen – die in 22 Europese steden zijn geanalyseerd, zijn er slechts twee prijsdalingen in vergelijking met vorig jaar te zien. In Helsinki daalden de kamerprijzen met 5,9% en in Brussel met 1,1%.

In het eerste kwartaal van 2022 werden bijna 30% minder woningen in de vrije sector verhuurd dan dezelfde periode een jaar eerder.

Woningen voor vluchtelingen

Naast de druk op de woninghuurmarkt door het traditionele hoogseizoen heeft ook de toestroom van Oekraïense vluchtelingen impact op de huurmarkt. Housing Anywhere heeft een platform gelanceerd om vluchtelingen uit Oekraïne rechtstreeks in contact te brengen met verhuurders met beschikbare woonruimte. Op het platform worden geen bemiddelingskosten gerekend.