Pararius Huurmonitor

De gemiddelde landelijke huurprijs van huurwoningen in de vrije sector is voor het eerst in zes jaar tijd gedaald. Een nieuwe huurder betaalde € 16,16 per m2 per maand, 3,7% minder dan in hetzelfde kwartaal in 2019.

Dat blijkt uit de nieuwste Pararius Huurmonitor. Een vergelijkbare prijsdaling werd voor het laatst gemeten in het vierde kwartaal van 2012.

De prijsstijging van huurwoningen in de vrije sector vlakte af in de eerste twee kwartalen van 2020. Het kantelpunt lag in het derde kwartaal, toen er voor het eerst in zes jaar een lichte prijsdaling te zien was en nieuwe huurders 0,4% minder betaalden dan het jaar daarvoor. Deze prijsdaling heeft zich voortgezet in het laatste kwartaal, blijkt uit de Pararius Huurmonitor.

Bron: Pararius

Oplevervormen

De prijs van gestoffeerde huurwoningen daalde afgelopen kwartaal met 5,3% naar € 15,18 per m2 per maand. Voor een kale huurwoning betaalden nieuwe huurders € 11,92 per m2 per maand, 0,5% meer dan hetzelfde kwartaal van 2019. Ook gemeubileerde woningen daalden in prijs. Met een gemiddelde huurprijs van € 18,20 betaalden nieuwe huurders 7% minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Provincies

In acht van de twaalf provincies daalden de gemiddelde huurprijzen in de vrije sector. In Drenthe (-7,4%) Noord-Holland (-6,3%), Groningen (-4,9%), Zeeland (-4,7%) en Zuid-Holland (-3,2%) daalden de prijzen met ten minste 3 procent. In Friesland (-2,6%), Noord-Brabant (-2%) en Limburg (-1,9%) was de prijsdaling iets kleiner.

De absolute prijsdaling was het grootst in Noord-Holland. Nieuwe huurders betaalden € 20,36 per m2 per maand, € 1,37 minder dan in het laatste kwartaal van 2019. Ter vergelijking: in Drenthe daalden de prijzen met 7,4%, maar was het prijsverschil met vorig jaar ‘slechts’ € 0,76. Drentse huurders betaalden € 9,52 per m2 per maand. In vier provincies stegen de gemiddelde vierkantemeterprijzen nog: in Flevoland (+5,1%), Overijssel (+2%), Utrecht (+1,4%) en Gelderland (+1,1%).

G5 voorbode voor de rest van Nederland

In Amsterdam stagneerden de huurprijzen al vanaf het tweede kwartaal van 2019. In de rest van het land volgde deze stagnatie krap een jaar later (Q1 2020). Ook prijsdalingen werden eerst in Amsterdam geconstateerd en volgden vervolgens op landelijk niveau.

Ontwikkelingen in de vijf grote steden (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht) (G5) zijn vaak een voorbode voor de rest van Nederland. “Landelijke ontwikkelingen op de huurmarkt zijn meestal als eerst zichtbaar in de hoofdstad”, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. “Na de crisis stegen de woningprijzen in Amsterdam als eerste, gevolgd door Rotterdam en Den Haag. Pas later zagen we ook in de rest van het land de huurprijzen in de vrije sector stijgen. Nu gebeurt andersom hetzelfde.”

Bron: Pararius

Wie goedkoop een woning wil huren zal moeten uitwijken naar een middelgrote stad buiten de randstad. In de goedkoopste steden in de Pararius Huurmonitor – Leeuwarden (€ 9,79), Deventer (€ 10,75) en Enschede (€ 10,59) – ligt de gemiddelde vierkantemeterprijs van een vrijesectorhuurwoning nog onder de € 11 euro. In Apeldoorn (€ 11,08) en Arnhem (€ 11,84) liggen de prijzen onder de €12 euro per m2.

Lees de volledige Pararius Huurmonitor op de website van Pararius.