kleine verhuurders
Veel kleine verhuurders kunnen door de nieuwe belastingmaatregelen geen huurwoningen meer financieren, stelt Vastgoed Belang. - Foto: Vastgoed Actueel

Bijna 40% van de huurders in de vrije sector wil liever een eigen huis. Dat blijkt uit een peiling van ABN Amro onder circa 500 huurders.  Het probleem is dat deze ontevreden bewoners te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig om een hypotheek te krijgen. 

Volgens het woononderzoek zitten relatief veel huurders in een ongewenste situatie omdat er te weinig betaalbare koopwoningen zijn. Niet alleen zijn deze huizen duurder geworden. Ook de eisen voor een hypotheek worden steeds strenger. Desalniettemin betaalt deze groep zich blauw aan hun huurwoning in de vrije sector; maar liefst 42,6% van hun inkomen gaat op aan woonlasten.

Lees verder onder de afbeelding

CBS mat in 2018 al de tevredenheid onder woningeigenaren en huurders (bron CBS)

Huurverklaring

Een huurverklaring kan huurders die willen kopen een duwtje in de goede richting geven, maar in de praktijk maken nog maar weinig mensen van die mogelijkheid gebruik. Met deze verklaring kunnen huurders die maandelijks netjes hun huur voldoen makkelijker een hypotheek krijgen. Daarmee tonen ze immers aan dat ze in staat zijn om de maandlasten van een hypothecaire lening te dragen.

BLG Wonen startte eind vorig jaar met een pilot. Circa 1300 mensen reageerden op het initiatief en uiteindelijk vroegen circa 160 huurders een huurverklaring aan. Inmiddels is de pilot stopgezet. De Limburgse woningcorporatie evalueert of een ‘doorstart’ haalbaar is.

Bewoners sociale huurwoningen tevredener

Daarnaast komen steeds minder mensen in aanmerking voor een sociale huurwoning omdat hun inkomen te hoog is. Daar komt bij dat er in die sector (te) weinig woningen beschikbaar zijn.

Huurders van sociale woningen zijn wel een stuk tevredener over hun woning dan huurders in de vrije sector, zo blijkt verder uit de peiling. Ongeveer twee derde van de huurders in de sociale sector heeft een voorkeur voor dit type woning. Een kwart van deze huurders zou liever een koopwoning hebben.

Lees verder onder de afbeelding

Huurders uit vrije sector dienden petitie in bij Tweede Kamer tegen de huurstijgingen 

Rem op prijsstijging vrije huren

De huurprijzen in de vrije sector zijn de laatste jaren de pan uit gerezen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil deze ontwikkeling een halt toeroepen door de jaarlijkse huurstijging op drie jaar te maximeren. Voor de Partij van de Arbeid gaat dat niet ver genoeg. De socialisten willen een wet invoeren die de huurstijging aan banden legt, zoals die ook geldt voor de sociale huursector. Momenteel mogen verhuurders in de vrije huursector nog zelf de huurstijging bepalen.

Onlangs riep de Federatie van Huurders in de Commerciële Sector de Tweede Kamer al  met een petitie op om te zorgen voor een eerlijke en betaalbare huurprijzen in de vrije sector.