maatregelen tegen vastgoedbeleggers

De gemiddelde prijzen van huurwoningen in de vrije sector zijn in het tweede kwartaal van dit jaar met 2% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Nieuwe huurders betalen €16,37 per vierkante meter per maand. Dit is het vierde kwartaal op een rij waarin een procentuele prijsdaling is gemeten. Dat blijkt uit de nieuwste Pararius Huurmonitor.

In vier van de vijf grootste steden van Nederland (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam) daalde de gemiddelde huurprijs in het tweede kwartaal van 2021. In Amsterdam laten de huurprijzen al sinds het tweede kwartaal van 2020 een dalende lijn zien. Nieuwe huurders betaalden hier afgelopen voorjaar 6,8% minder ten opzichte van een jaar geleden: €21,53 per vierkante meter per maand.

Lees verder onder de grafiek:

Prijsdaling huurwoningenIn Rotterdam betaalden nieuwe huurders 4,6% minder dan een jaar geleden. Dat komt neer op gemiddeld € 15,58 per vierkante meter. Ook in Eindhoven (€14,13) en Den Haag (€ 16,06) daalden de huurprijzen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Nieuwe huurders betaalden respectievelijk 2,2 en 0,9% minder bij het betrekken van een huurwoning. In Utrecht bleven de huurprijzen gelijk aan het jaar ervoor, per vierkante meter kostte een vrije sector huurwoning € 17,81. De daling van huurprijzen voor woningen in de vrije sector was ook in het vorige kwartaal al te zien. Ook toen was er in Utrecht geen sprake van een daling.

Middelgrote steden

In middelgrote steden zijn ook prijsdalingen, zoals in Amstelveen (-7,9%), Dordrecht (-6,6%) en Den Bosch (-3,8%). Er zijn ook middelgrote steden waar juist sprake is van hogere huurprijzen. In Lelystad was er een stijging 12,5% ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee komt de gemiddelde vierkante meterprijs uit op €14,26 per vierkante meter. Ook in Almere was sprake van een prijsstijging. Daar moeten huurders €14,55 per vierkante meter neertellen, een stijging van 7,9%. In Amersfoort steeg de huurprijs van een huurwoning in de vrije sector met 10,2% naar €14,40 per vierkante meter per maand.

Buiten de Randstad prijsstijgingen

Volgens directeur Jasper de Groot van Pararius zijn middelgrote steden die zich net buiten de Randstad bevinden in trek. “Huurders die niet bereid zijn om een hoge huurprijs in de Randstad te betalen, willen wel uitwijken naar omliggende steden. Door de toenemende vraag naar huurwoningen in steden als Amersfoort en Almere nemen de huurprijzen van woningen in de vrije sector daar nog toe.”

Prijsdaling in provincies

Op provinciaal niveau zijn er overwegend prijsdalingen te zien. In zeven van de twaalf provincies is de huurprijs in de vrije sector lager dan een jaar geleden. In Zeeland (-8,6%) en Noord-Holland (-5%) is de daling het grootst. In Gelderland (+3,4%) Noor-Brabant (+1,1%), Overijssel (+3,6%), Utrecht (+4,3%) en Flevoland (+7,4%) steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen nog wel.


Kamerprijzen zijn Nederland zijn de laagste sinds 2015

De huurprijzen voor kamers zijn sinds 2015 niet zo laag geweest, meldt HousingAnywhere. Het verhuurplatform analyseerde ruim 90.000 woningen in Europa, die tussen april 2020 en juni 2021 op het platform zijn aangemeld.

Top-5 gemiddelde prijzen kamerverhuur grote Nederlandse steden:

    1. Utrecht – €637
    2. Amsterdam – €618
    3. Rotterdam – €550
    4. Den Haag – €548

Als gevolg van reisbeperkingen door corona is het nu aantrekkelijk voor expats en studenten om een kamer te huren, zo geeft HousingAnywhere aan. Zo kwamen er in veel steden hotelkamers vrij voor verhuur over een langere periode. De prijsdaling van kamers in Europa was in Helsinki het sterkst (-11,8%), waarmee een kamer in de Finse hoofdstad gemiddeld voor €590 per maand wordt verhuurd. Het duurst zijn kamerbewoners uit in Parijs: €694 per maand, gevolgd door Londen: €658. De prijzen voor huurappartementen stegen in de genoemde periode echter wel snel. Voor een appartement in Parijs moet een huurder gemiddeld €1890 per maand neertellen.